Zdravo i fino

Kad se u tortu 'prošverca' cvjetača...

Na prvi je pogled teško reći da se u ovoj torti krije cvjetača, a još manje po okusu

Kad se u tortu 'prošverca' cvjetača...
 





Cvjetača
je dobar izvor vitamina C, kao i vitamina B skupine, A i E. Usto sadrži minerale poput kalija, fosfora, bakra, cinka i magnezija, a obiluje i drugim vrijednim sastojcima, prije svega antioksidantima i fitokemikalijama. Također je i niskokalorična namirnica (100 g broji svega 25 kalorija) pa je dobrodošla na tanjuru svih koji paze na težinu.

Osim bogatstva vitamina i minerala, cvjetača donosi i zdravstvene prednosti pa tako pridonosi očuvanju zdravlja srca i krvnih žila, podupire imunološki sustav, korisna je pri mršavljenju te čuva zdravlje i mladolikost kože.

Možete je pripremati na različite načine - kuhati, peći, pretvoriti u rižu ili iskoristiti za pizzu – a sada je možete ubaciti i u tortu. Recept s bloga Unconventional Baker poslužit će kao inspiracija za tortu koja čak i u desertu „šverca“ povrće, a budući da ne sadrži bademe u kori, dobra je alternativa tortama s orašastim plodovima.


Sastojci

Za koru
- 3/4 šalice sirovih sjemenki bundeve
- 1 meka Medjool datulja
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 žlica sirupa agave (ili javorovog sirupa, ili sličnog zaslađivača po izboru)

Za kremu
- 1 i pol šalica floreta cvjetače, kuhane na pari
- 4 žlice kokosove kreme (uzmite samo tvrdi dio iz limenke kokosovog mlijeka)
- 3 žlice kokosovog ulja
- 3 žlice sirupa agave (ili javorovog sirupa, ili sličnog zaslađivača po izboru)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat sol

Za voćni sloj
- 1/4 šalice voćnog džema (ili bobičastog voća po vašem izboru)
- 1/8 čajne žličice soli

Priprema

Sve sastojke za koru (osim agave) ubacite u blender i izmiksajte. Dodajte agavin sirup i sve dobro promiješajte. Utisnite smjesu u kalup i stavite u zamrzivač dok radite na sljedećem koraku.

Pobrinite se da su svi sastojci za kremu sobne temperature. Izmiksajte ih u blenderu. Jednom kad dobijete glatku smjesu, prelijete 3/4 smjese preko kore, a ostatak ostavite u blenderu.

Preostaloj smjesi dodajte sastojke za voćni sloj i miješajte dok ne postane glatka. Prelijte ovu smjesu preko ostatka kreme, a zatim upotrijebite žlicu kako biste lagano pomiješali dvije smjese.

Stavite tortu u zamrzivač na 6 sati ili preko noći. Kad ste spremni za posluživanje, pustite da odstoji malo van zamrzivača i servirajte.


S ovim se receptom možete poigrati, a rezultat je mnogo varijacija na temu, za deserte za koje je teško pogoditi da u sebi skrivaju povrće. Uživajte!

 

 Pročitaj i ovo:

Sirova torta s kokosom i avokadom
Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi
Može i bez pečenja: Sve što ti treba za pripremu sirovih slastica

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se