Zdravo i fino

Juha od butternut tikve, krumpira i poriluka s krekerima

Savršen recept za zimske dane

Juha od butternut tikve, krumpira i poriluka s krekerima

Maja Matus nas već tradicionalno oduševljava novim receptom. Donosimo vam njen recept za juhu od butternut tikve, krumpira i poriluka i krekere kao prilog, a više o Maji i njenim jelima možete saznati na njenom Dalmatia Gourmande blogu. 

Juha od butternut tikve, krumpira i poriluka

(za 2 osobe) 
 
Potrebni sastojci:
 
·       2 -3 žlice maslinovog ulja
·       1 režanj češnjaka
·       1 mali poriluk
·       2 manja krumpira
·       1 manja butternut tikva
·       1 mala domaća jabuka, po želji
·       ½ žličice sjemenki koromača
·       sol, papar
·       oko 700 ml vode
·       2-3 žlice vrhnja za kuhanje 
 
Priprema:
 
·       Tikvu prepoloviti, očistiti od kore i špica, oprati pa meso tikve narezati na manje kockice.
 
·       Krumpire oguliti, oprati pa narezati na kockice.
 
·       Poriluk oprati, oguliti pa narezati na tanke kriške.
 
·       Na malo maslinovog ulja prodinstati poriluk oko 2 minute, stalno miješajući da ne zagori. Dodati tikvu i krumpire pa dinstati još oko 2 minute.
 
·       Doliti vodu pa pustiti da zavrije. Ako koristite jabuku, neka ona bude što sitnija, pa ju dodajte
Tek kada dolijete vodu. Dodajte češnjak. Kad zavrije, smanjiti temperaturu vatre na srednje jaku pa poklopiti. Kuhati poklopljeno dok tikva i krumpir ne omekšaju, oko 30 minuta. U međuvremenu dodajte sol, papar te sjemenke koromača. Povremeno juhu pogledajte i promiješajte tijekom kuhanja.
 
·       Kada je povrće omekšalo, skinite juhu s vatre, izmiksajte ju štapnim mikserom u kašu pa provjeriti slanoću.
 
·       Dodajte slatko vrhnje za kuhanje, vratite na vatru još 1 minutu pa poslužite s krekerima dok je još vruće. 
 
Juha od butternut tikve, krumpira i poriluka s krekerima
 
Krekeri sa začinskim biljem
 
(za 20-ak komada) 
 
Potrebni sastojci:
 
·       190 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550
·       3 žlice pirovog brašna (možete zamijeniti s bilo kojim drugim brašnom)
·       100 g zobenih (ili drugih) pahuljica
·       2 žlice amaranth pahuljica, po želji
·       2 žličice praška za pecivo
·       ¾ žličice Fleur de sel (cvijet soli) ili obične soli
·       2 žlice smeđeg šećera
·       ½ žličice (šarenog) papra
·       ½ žličice sjemenki koromača
·       1 žlica sjeckanog peršina
·       1 žličica sjeckanog ružmarina, listići
·       1 žličica sjeckanog timijana
·       180 g maslaca, zamrznutog
·       170 ml mlijeka
·       2 žlice vrhnja za kuhanje, za premazivanje
 
Priprema:
 
·       Zagrijte pećnicu na 200ºC.
 
·       Tepsiju obložite papirom za pečenje ili silikonskom podlogom za pečenje. Ostavite sa strane.
 
·       Najmanje 20 minuta prije pravljenja krekera, maslac zamrznite u zamrzivaču.
 
·       Pomiješajte obje vrste brašna sa zobenim pahuljicama, soli, šećerom, praškom za pecivo, paprom, sitno sjeckanim peršinom, sitno sjeckanim ružmarinom, sitno sjeckanim timijanom, sjemankama koromača te amaranthom. Dodajte zamrznuti maslac kojeg ste naribali na ribežu (na veće rupice), pa lagano spojite s rukama. Na kraju dodajte mlijeko i zamijesite glatko tijesto.
 
·       Tijesto lagano pobrašnite i stavite na radnu ploču, razvaljajte ga na oko 2 cm debljine pa pomoću kalupa za kolače izrezujte krekere. Ostatak tijesta ponovno razvaljajte i izrezujte krekere sve dok ne potrošite cijelo tijesto. Ovisno o veličini kalupa, od ove smjese vam može ispasti i više krekera.
 
 
·       Krekere poslažite u pripremljenoj tepsiji, s oko 1 cm razmaka.
 
·       Prije pečenja premažite ih po vrhu s slatkim vrhnjem pa po želji posipajte s još papra, peršina i ostalog začinskog bilja.
 
·       Pecite 18-20 minuta, odnosno dok vam po vrhu ne poprime zlatnosmeđu boju.
 
·       Poslužite uz juhu.  
 
Juha od butternut tikve, krumpira i poriluka s krekerima
  
Juha od butternut tikve, krumpira i poriluka s krekerima
 
 
Autorica: Maja Matus
Blog Dalmatia Gourmande
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.