Advertisement
Ekologija i energija

Još niste započeli s recikliranjem?!

Reciklirajte otpad. Recikliranjem čuvate okoliš i štedite energiju - svaki kilogram recikliranog papira znači 4 kg manje stakleničkih plinova u atmosferi, a jedna tona prikupljenog papira spašava 20 stabala.

Još niste započeli s recikliranjem?!

Zbrinjavanje otpada je jedan od najvažnijih čimbenika vezanih uz brigu za okoliš. Godišnje po stanovniku u Hrvatskoj nastane 270 kg otpada, te se ukupno odbaci 1.2 milijuna tona otpada. Količina otpada se može značajno smanjiti recikliranjem onih materijala koji to dozvoljavaju. Na taj način smanjuje se potrošnja sirovina, uvoz sekundarnih sirovina  te potrošnja energije, a istovremeno se zapošljavaju i novi radnici – što ima povoljan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo.  

Recikliranje papira je najstariji postupak reciklaže. Sustav odvojenog skupljanja papira i kartona najrazvijeniji je i najbolje organiziran reciklažni postupak u Hrvatskoj u usporedbi s ostalim postupcima recikliranja. Kapacitet dvaju najvećih tvrtki za reciklažu papira omogućuje reciklažu za otprilike 400.000 t/god., ali nažalost recikliraju samo 200.000 t/god. Svaki kilogram recikliranog papira znači 4 kg manje stakleničkih plinova u atmosferi, a jedna tona prikupljenog papira spašava 20 stabala. Ono što vi možete učiniti je prikupljanje papira u kućanstvu, te odlaganje u odgovarajući plavi kontejner za papir u vašem kvartu.
 
Do donošenja pravilnika o Ambalaži i ambalažnom otpadu, količine reciklirane ambalaže su bile zanemarive. Međutim, nakon njegove primjene vidljivi su pomaci i očekuje se poboljšanje kako se sustav bude razvijao. Savjetima vezanim uz recikliranje otpada uštedjet ćete energiju, sačuvati okoliš od onečišćenja i, u konačnici, uštedjeti i novac:
 
- Plastičnu ambalažu od pića i napitaka vraćajte u trgovinu radi daljnje upotrebe. Postupkom recikliranja starih boca dobivaju se sirovine za proizvodnju novih boca ili nekog drugog odgovarajućeg proizvoda. Otpadna ambalaža se može koristiti i kao energent. Kupujte proizvode u većim pakiranjima, jer se npr. za proizvodnju jedne boce od 1,5 litre potroši manje energije nego za 3 boce od 0,5 litre.
 
- Umjesto vode i sokova u plastičnoj ambalaži sve su dostupniji oni u staklenoj ambalaži pa predlažemo da kupujete takve napitke.
 
- Kupujte proizvode izrađene od recikliranog materijala. Njihova izrada zahtjeva manje količine energije (za neke proizvode koristi se i 95% manje energije).
 
- Koristite vrećice iz dućana ponovno.
 
- Sortirajte otpad i odlažite ga u za to predviđene spremnike.
 
- Zbrinjavajte elektronički i električni otpad. 0800 444 110 je broj telefona na kojemu možete zatražiti preuzimanje tog otpada.
 
- Kupujte veća pakiranja : Za proizvodnju jedne boce od 1,5 litre potroši se manje eneregije nego za 3 boce od 0,5 litre. Također proizvodi se i manje otpada. 
 
- Prije nego se odlučite na kupnju novog uređaja, pokušajte popraviti stari i ponovo ga koristiti.
 
- Uvijek kada je moguće koristite baterije koje se mogu više puta ponovo puniti.
 
- Veliki dio vašeg kuhinjskog otpada može se pretvoriti u visokovrijedan kompost, koji će vrlo učinkovito zamijeniti umjetna gnojiva u vašem vrtu ili voćnjaku.
 
- Stare gume ne bacajte u okoliš, već ih prodajte ovlaštenom sakupljaču jer se njihovom reciklažom mogu dobiti novi proizvodi (podloga za sportske terene i zaštitne podne obloge, obloge za izolaciju krovova, zvučne barijere u graditeljstvu, različite oznake u cestovnom prometu i dr.).
 
- Staklo je izrazito pogodno za recikliranje jer se može reciklirati bezbroj puta. Udio stakla u kućnom otpadu iznosi oko 10%. Odvojenim prikupljanjem stakla štedimo prostor na odlagalištu, dragocjene prirodne sirovine i energiju te smanjujemo onečišćenje tla, vode i zraka.
 
- Ako imate umjetničkih sklonosti pokušajte od otpadnih materijala načiniti nešto lijepo i upotrebljivo – prijedloge možete pogledati u članku.
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se