Advertisement
Ekologija i energija

Jeste li ikada posjetili botanički vrt?

Spadate li u veliki broj građana Hrvatske koji nikada nisu posjetili jedan botanički vrt?

Jeste li ikada posjetili botanički vrt?

Ako spadate među veliki broj građana Hrvatske koji nikada nisu zavirili u neki botanički vrt iako se on nalazio u njihovom gradu i makar su pokraj njega bezbroj puta prošli tramvajem – pozivamo vas da to učinite narednih tjedana.

Netom završeni Tjedan botaničkih vrtova i aboretuma Hrvatske od 30. svibnja do 4. lipnja 2011. u organizaciji Hrvatskog botaničkog društva i pod pokroviteljstvom brojnih državnih institucija – pokazao nam je da ipak postoji veliki interes u upoznavanju i očuvanju biljnog blaga Hrvatske. 
 
Veliki dio aktivnosti svih hrvatskih botaničkih vrtova, koji su sudjelovali u ovoj akciji bio je okrenut upravo najmlađima koji su odlično prihvatili i radionice i edukaciju i koji će, vjerujemo, usvojena znanja pamtiti cijeli svoj život.
 
Znate li da samo u Zagrebu postoje dva botanička vrta – jedan za koji brine Prirodoslovno-matematički fakultet, a drugi pod vodstvom Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta te da su oba botanička vrta otvorena za javnost?
 
Osim njih u Hrvatskoj imamo i Biokovski botanički vrt Kotišina JU PP “Biokovo”, Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Velebitski botanički vrt JU NP “Sjeverni Velebit”, Školski botanički vrt OŠ „Ostrog“ (Kaštel Lukšić), Primorski botanički vrt Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Botanički vrt na Lokrumu Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku te četiri arboretuma - Lisičine, Opeka, Zabok i Trsteno.
 
Uz njih se u Hrvatskoj nalaze i manji, privatni botanički vrtovi – jedan je onaj Subanov botanički vrt ljekovitog bilja u selu Manja Vas u blizini Samobora, a drugi koji bismo voljeli da posjetite- Miomirisni vrt Sandre Nikolich na Malom Lošinju.
 
I još uvijek niste nogom koraknuli u čudesan svijet biljaka sakupljenih sa svih strana svijeta? 
 
Možda vam pomogne vijest da u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu upravo cvjetaju lopoči...
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se