Zdravo i fino

Jedini recept za granolu koji će ti ikada trebati

Ovaj osnovni recept za granolu možeš obogatiti različitim kombinacijama sastojaka – baš po svom guštu

Jedini recept za granolu koji će ti ikada trebati

Granola ili hrskavi muesli ubraja se među popularnije izbore za doručak iz nekoliko razloga – brzo se priprema, odličnog je okusa i zdrava je. Ili ne? Unatoč zdravom imidžu, neke kupovne vrste mueslija toliko su krcate masnoćama, šećerom i kalorijama da bi ih trebali zaobilaziti u širokom luku. Rješenje - izradite vlastitu domaću granolu jer tada točno znate koji se sastojci u njoj nalaze i koliki je udio šećera. A kao bonus, možete je napraviti baš po svom guštu, uz vama omiljene sastojke (ili ono što trenutno imate u smočnici).

Ovaj osnovni recept za uvijek odličnu domaću granolu savršeno se spaja sa svježim voćem i grčkim jogurtom za dobro zaokruženi, zdravi doručak. I jedan trik – ako nemate svježe voće, u zimskim mjesecima je možete zasladiti domaćim pekmezom i omiljenim bio džemom.

Sastojci

- 200 g pahuljica (zobenih, pirovih, raženih...)
- 100 g narezanih badema
- 50 g suncokretovih sjemenki
- 30 g usitnjenih lanenih sjemenki
- 6 žlica meda ili javorovog sirupa
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žlica ekstrakta vanilije (po želji)
- prstohvat soli

Kombinacije su zaista nebrojene, jer tri osnovna sastojka (pahuljice, sladilo i ulje) možete kombinirati s dodacima po želji, kao što su:
- orašasti plodovi (bademi, lješnjaci, orasi...)
- sjemenke (suncokretove, chia, lanene...)
- suho voće (brusnice, grožđice, smokve, datulje...)
- začini (cimet, kardamon, đumbir, klinčić...)
- komadići čokolade, mljeveni kokos...

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte sve suhe sastojke zajedno. Dodajte med i kokosovo ulje (rastopite ga ako nije u tekućem stanju) pa dobro promiješate dok svi sastojci ne postanu „vlažni“ i ljepljivi.

Istresite smjesu u lim za pečenje i poravnajte. Ako želite krupniju granolu, dobro je utisnite. Za sitniju granolu ne trebate – u tom je slučaju možete i par puta promiješati tijekom pečenja.

Pecite oko 20 minuta dok ne dobije zlaćanu boju.

Pustite da se ohladi (može i preko noći). Razlomite je i spremite u staklenke (ovo je savršen trenutak da ubacite sušeno voće ili komadiće kokosa). Na sobnoj temperaturi granola može stajati do 2 tjedna, zamrznuta i do 3 mjeseca.

Poslužite uz jogurt, mlijeko ili grickajte samu, kao snack. Dobar tek!
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.