Zdravlje žene i muškarca

Je li krivac za vaše probavne tegobe - intolerancija na histamin?

Iako ljudi često pomisle da su alergični na neku hranu, veća je vjerojatnost da su samo intolerantni na histamin iz namirnica poput pizze, piva, ribe ili vina - no, olakšanje donosi Daosin

Je li krivac za vaše probavne tegobe - intolerancija na histamin?

Često se nakon konzumiranja određenih namirnica javlja osjećaj netrpeljivosti kojeg prate uobičajene probavne smetnje poput bolova u trbuhu, proljeva, nadutosti i zatvora, grčeva, a ponekad može doći i do pojave osipa, ekcema, glavobolje ili otežanog disanja. Razlog tome je netemeljito probavljanje hrane koje nastaje zbog manjka pojedinih enzima u našem tijelu.

Iako ljudi često pomisle da su alergični na neku hranu, veća je vjerojatnost da su samo intolerantni na histamin iz određene namirnice. Alergijska reakcija odgovor je imunološkog sustava, dok je intolerancija samo znak da probavni sustav nije sposoban probaviti neke sastojke.

Intolerancija se događa zbog povišene razine histamina u namirnicama, a često se javlja kod konzumacije pizze, piva, ribe, vina i mnogih drugih proizvoda. Do sada je jedina opcija bila izbjegavanje hrane koja sadrži histamin, a sada se na tržištu pojavio Daosin, prvi proizvod u svijetu koji snižava razinu histamina, odgovornog za intoleranciju na određene namirnice.

Je li krivac za vaše probavne tegobe - intolerancija na histamin?
 
Što je ustvari histamin?

Histamin je biogeni amin koji se nalazi u procesiranoj hrani i može oponašati tegobe koje su najčešće uzrokovane alergijskom reakcijom na hranu. U našem tijelu postoji enzim pod nazivom diamin oksidaza kojem je zadaća razgraditi histamin kako bi tijelo normalno funkcioniralo. No, neke osobe imaju nisku razinu ovog enzima pa se kod njih razvije intolerancija na histamin, popraćena bolovima, grčevima, proljevom, povraćanjem, glavoboljom i drugim simptomima.

Namirnice bogate histaminom su fermentirani proizvodi (sirevi, povrće i soja umak), školjkaši i ribe te proizvodi od ribljih prerađevina, zatim rajčice, špinat, piletina, kobasice, pršut, ali i crno vino, pivski kvasac i pivo te čokolada.

Pacijentima koji dođu s navedenim simptomima liječnici naprave pretrage krvi. To se uglavnom radi zbog sumnje na alergiju, no, kada se isključe alergije, dijagnoza najčešće bude upravo intolerancija na histamin, a potvrđuje se dijetom koja sadrži samo proizvode s niskim udjelom histamina.
 
Ako i vi imate intoleranciju na histamin, ne brinite, oslobodite gurmana u sebi uz Daosin i uživajte u raznovrsnim okusima kao nekada!

Više informacija na www.daosin.com.hr



 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se