Doza inspiracije

Jadranka Boban Pejić: Ljubav je sila koja me pokreće

Suosnivačica tvrtke Biovega i pionirka zdravog življenja Jadranka Boban Pejić priznaje kako uopće ne razmišlja o uspjehu, nego joj užitak donosi stvaranje projekata koji okupljaju ljude, pomiču granice i inspiriraju druge

Jadranka Boban Pejić: Ljubav je sila koja me pokreće
 





Ljubav je glavni pokretač cijele priče, reći će vam Jadranka Boban Pejić kad je upitate kako se, prije više od 30 godina, zajedno sa suprugom upustila u promicanje makrobiotike i organskog uzgoja. Kad je kao dvadesetogodišnjakinja upoznala svog supruga Zlatka, svoj su osobni životni stil, temeljen na makrobiotici, pretvorili u uspješan biznis – tako su se prihvatili promicanja zdravih stilova življenja, organskog uzgoja i ekološkog pristupa u svakodnevnom životu.

- Sredinom osamdesetih godina Zlatko i ja smo počeli živjeti i raditi zajedno. Često kažem da je ljubav glavni pokretač cijele te priče, a zaista tako i jest. Zajednička strast da dijelimo s drugima cjelovitu i organsku filozofiju življenja i na taj način pozitivno utječemo i na ljude i na okoliš bila je pionirski pothvat, izvan svih trendova, i nailazila na mnoga nerazumijevanja i prepreke. Nikad nismo sumnjali u ono što radimo, nama je to jedino imalo i ima smisla, vjerovali smo da će sve više ljudi u tome prepoznavati vrijednost. To je jednostavno naš životni poziv – kaže Jadranka.

Danas je Jadranka Boban Pejić pionirka zdravog stila života i prvo ime prirodne prehrane u Hrvatskoj. Suosnivačica je tvrtke Biovega, za čije je vođenje dobila prestižne nagrade – 2011. godine Europska banka za obnovu i razvoj dodijelila joj je priznanje Poduzetnica godine, dok ju je 2015. godine Hrvatska udruga poslovnih žena proglasila menadžericom godine.

Biovega, kao jedinstveni cjeloviti koncept poslovanja, obuhvaća trgovine bio&bio, najstarije hrvatsko eko-imanje Zrno, edukacijsku ustanovu Makronova i izdavačku kuću Planetopija. Osim što vodite pravo malo poslovno carstvo, puno predajete, pišete, autorica ste nekoliko nagrađivanih veganskih kuharica, a tu je i obitelj… Smatrate li se uspješnom ženom? Što za vas uopće znači uspjeh?
- Nije bila namjera izgraditi carstvo, ali užitak je bio i jest u stvaranju projekata koji okupljaju ljude, pomiču granice, inspiriraju druge. Odgajana sam tako da se osjećam vrijednom te da beskompromisna posvećenost ideji koja ljudima i okolišu donosi dobro daje osjećaj smisla, a time i uspjeha. Meni je presudno da ono što radim ima neki dublji smisao, činjenica da je to opstalo tijekom svih ovih godina može se promatrati kao uspjeh. U isto vrijeme, uopće ne razmišljam o uspjehu, niti važem i uspoređujem niti mi je uspjeh inspiracija za ono što radim. Neprestano stvaranje, proces u kojem stalno evoluiram stvara neizmjeran osjećaj radosti.

Jadranka Boban Pejić: Ljubav je sila koja me pokreće

Je li u svemu tome bilo teško pronaći malo vremena i posvetiti ga isključivo sebi?
- Tijekom godina shvatila sam da je sve, zaista sve, pitanje naše percepcije, a osobito vrijeme i prioriteti. Vrijeme koje posvećujem sebi nužno je i dragocjeno da bih uopće mogla posvetiti se bilo kome ili čemu drugom. Sada s 55 godina vrlo pažljivo važem čemu i kome ću posvetiti svoje vrijeme jer sam svjesna da je to najdragocjenije što imam.

Čini li vam se da žene imaju problem s postavljenjem sebe na prvo mjesto?
- Često nam se i već samo promišljanje o tome čini sebičnim jer kultura i društvo koje nas za ranih dana oblikuje poručuju da je najvažnije služiti i biti dobar drugima. Umorne, iscrpljene, bolesne, depresivne i ljute nismo dobre ni sebi ni drugima. To je jednostavno napisati, a puno teže primijeniti jer smo često u žrvnju obaveza i obrazaca koje smo većim dijelom same sebi nametnule. Nužno je promijeniti neka uvjerenja (uvjerenja su samo misli koje stalno mislimo i ništa više!) da bismo živjele radosnije i opuštenije. Isplati se krenuti tim putem, korak po korak i s blagošću prema sebi jer često same sebe najviše kritiziramo.

A koji su vaši prioriteti? Kako ih određujete?
- Što je moguće češće pokušavam da prioriteti dolaze iz mene, a ne izvan mene, stoga ako imam dobar osjećaj za nešto, onda tome dajem prednost. Pogotovo sada, kad su djeca odrasla i nisu više s nama, to je puno lakše napraviti nego prije. Najvažnije mi je zadržati osjećaj mira i radosti u sebi, to je moj najvažniji kompas. Uz to, ne doživljavati ni sebe ni druge preozbiljno.

Kako najradije provodite svoje slobodno vrijeme? Što volite? U čemu najviše uživate?

- Obožavam čitati, knjige su nepresušni izvor zabave, radosti, učenja, otkrivanja… Uživam u druženju s prijateljima na kratkim putovanjima. Volim putovati i s djecom, s obzirom da suprug baš ne voli česta putovanja. Volim biti doma, uživati sa suprugom u glazbi, dobrim filmovima i serijama, a pratim i tenis. Šetnje u prirodi sa psima (tri su na Zrnu i jedan u Zagrebu) te druženje s prijateljicama i što češće smijanje u svim kombinacijama.

Što za vas znači „zdrav život“? Može li ga uopće biti bez osviještenosti o prirodi i očuvanju okoliša?
- Zdrav život znači biti u kontaktu sa samom sobom, svojom unutarnjom prirodom, koja je neodvojiva od prirode, izvora, onog iz čega smo nastali i gdje pripadamo. Ne vidim kako biti cjelovit ako se odvojimo od prirode i okoliša, sve što se događa u velikom događa se u malom i obrnuto….U tome je neizreciva ljepota življenja i mudrost prirode i univerzuma. Zahvalnost je jedan od najvažnijih sastojaka, kada smo zahvalni ne možemo biti nesretni.

Hrana je također važan vid brige o sebi – jeste li zato prigrlili makrobiotiku? Što sve donosi takav režim prehrane? Koliko se već godina tako hranite?

- Hrana je dio filozofije življenja (grč. makros – veliki, bios – život) i ono što jedemo i pijemo (kao i ono što mislimo i govorimo) apsolutno je pod našom kontrolom. Upravljati mudro onim što unosimo u organizam ne utječe samo na zdravlje osobe, nego i na stanje okoliša. Zato sam toliko strastveno posvećena organskom uzgoju, jer štiti i čovjeka i okoliš i zato ćete u trgovinama bio&bio naći samo namirnice s certifikatom eko-uzgoja, kod nas nema koketiranja s konvencionalnim namirnicama, pred našim policama ste sigurni.

Organsko voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi, kvalitetna ulja, začini… osnova su i moje prehrane više od 30 godina, kao i koncepta trgovina bio&bio. One zrcale našu ideju da samo ono najkvalitetnije što sami želimo jesti nudimo i drugima.

Jadranka Boban Pejić: Ljubav je sila koja me pokreće

Što vas najbolje vrati u život nakon posebno teškog dana? Koji je vaš recept za opuštanje?
- Svjesna sam da nekome može zvučati čudno: kad mi je najteže, plešem, pustim glazbu i isplešem se. Opušta me i shiatsu-tretman na kraju dana, a često je dovoljna i šalica finog čaja i tišina i mir.

Kažu da se po jutru dan poznaje… Imate li neki ritual kojim započinjete dan, bez kojeg se čini da sve ide „u krivo“?

- Ujutro popijem čašu vode s malo limuna i onda slijedi dvadesetak minuta meditacije i dvadesetak minuta do pola sata joge (što ranije, to bolje, jer je veći mir). Popijem smoothie koji mi pripremi suprug, tuširanje i nakon toga sam spremna za dan.

Kako izgleda vaša jutarnja, odnosno večernja rutina njege kože? Koji su vam proizvodi trenutno favoriti?
- Trideset godina sam oduševljena korisnica kozmetike Dr. Hauschka. Ujutro su to krema za čišćenje lica, tonik, regenerativna krema i ružina krema, a navečer mlijeko za čišćenje i noćni serum. Korištenje ovih proizvoda je poput svakodnevnog malog spa-rituala, užitak u mirisima, teksturi i vrhunskim recepturama od organskih biljaka. Trenutno mi je favorit regenerativna krema za njegu vrata i dekoltea.

Feel-good jesenska juha od slanutka i blitve


Naravno, Jadranku nismo mogli ne priupitati za neki jesenski recept, hranjiv, ukusan i prema makrobiotičkim načelima.
- Ovo je juha (zapravo, nešto između juhe i variva) koju moja kći obožava, a ona je vrlo izbirljiva pa vjerujem da će se i drugima svidjeti – otkriva Jadranka.

Sastojci

- 6 šalica temeljca od povrća ili vode (1,2 l)
- 2 šalice kuhanog slanutka
- 1/2 kg blitve
- 1/2 šalice cherry-rajčica
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- 4 jušne žlice sitno sjeckanog peršina
- 1/2 čajne žlice soli
- 1 jušna žlica začina umeboshi
- 1/3 čajne žlice papra

Priprema

Nasjeckajte crveni luk na kockice i usitnite češnjak. Prepolovite cherry-rajčice.

Na maslinovu ulju propirjajte luk, češnjak i rajčice 3-4 minute s prstohvatom soli. Dodajte kuhani slanutak i temeljac od povrća. Kad prokuha, dodajte sol i ocat umeboshi, poklopite i kuhajte na laganoj vatri pet minuta.

Za to vrijeme u zakuhaloj vodi na 2-3 minute prokuhajte blitvu koju ste prethodno oprali i uklonili bijele dijelove. Procijedite blitvu, narežite na sitno i dodajte u juhu.

Dodajte papar i sjeckani peršin, sklonite s vatre i ostavite da odstoji pet minuta poklopljeno prije posluživanja. Prema želji još začinite.

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se