Advertisement
Ispunjen život

Ja sam lijepa, što god da govore

Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje prehrane koji se obilježava od 20. – 26. veljače još jednom nas je podsjetio da se ljepota ne može mjeriti ogledalom i vagom....

 Ja sam lijepa, što god da govore

Svakodnevno smo bombardirani sa slikama iz medija i časopisa koje nam daju do znanja što je poželjno, a što nije. Često je  „željeni izgled“ posljedica ekstremne dijete ili Photoshopa, dakle nema ničeg zdravog ili prirodnog u tome.  

Kako većina žena izgleda  prirodno (lijepo),  nezadovoljstvo raste i poseže se za popularnim dijetama. Time se pojavljuje opasnost ulaska  u opasni ciklus nekog od poremećaja prehrane.  

Svake godine u posljednjem tjednu veljače obilježava se Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje prehrane (20. - 26. veljače 2012.) s ciljem podizanja svijesti o problemima poremećaja prehrane. 
 
Važno je upozoriti javnost na ove rastuće probleme, kao i na potrebu za primarnom prevencijom ovih poremećaja jer, prema istraživanjima znanstvenika , oko 50.000 mladih u Republici Hrvatskoj pati od nekog oblika poremećaja prehrane. Anoreksiju ili bulimiju ima 2-3% (i to 90% djevojaka i oko 10% mladića).  Riječ je o poremećajima  koji teško narušavaju zdravlje i ostavljaju trajne posljedice na organizam, a njihovo liječenje je dugotrajno i zahtjevno za čitavu obitelj. Najugroženija životna dob je od 10 do 30 godina starosti.
 
Novost u moru različitih vrsta poremećaja prehrane predstavlja ortoreksija. U današnjem društvu velik se naglasak stavlja na zdravu prehranu, tako da su se pojavili i oni koji pretjeruju u tome - ortoreksičari su patološki fiksirani na konzumaciju zdrave hrane, njihov koncept zdrave hrane toliko je ekstreman da se pretvara u opsesiju. 
 
Prema podacima, samo 30% onih koji imaju poremećaj prehrane zatraži stručnu pomoć. Kako bi se taj broj povećao, potrebno je intenzivno raditi na podizanju društvene svijesti i osigurati što više mjesta i prilika gdje će se moći ostvariti potrebna komunikacija o tim gorućim pitanjima.
 
Ukoliko i sami bolujete od neke vrste poremećaja prehrane, potražite odgovarajuću pomoć i podršku u svojoj okolini i zajednici - u prostorijama Udruge PET PLUS održavaju se grupe podrške za osobe oboljele od anoreksije, bulimije i emocionalnog prejedanja. 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se