Doza inspiracije

Između pravnih spisa i kuhače

Razgovor s Majom Matus, mladom pravnicom iz Trogira, u čijim delicijama i fotografijama iz tjedna u tjedan uživaju čitatelji Naturale

 Između pravnih spisa i kuhače

Maja Matus nije samo diplomirana pravnica koja posljednjih mjeseci marljivo priprema pravosudni ispit, već i kreativna mlada dama koja već godinama usavršava svoje kulinarsko umijeće. Rezultate svojega kuhanja Maja bilježi prekrasnim umjetničkim fotografijama koje, zajedno s receptima, redovito objavljuje na svom blogu Dalmatiagourmande.

Upoznajte Maju

U Majinim receptima i fotografijama čitatelji Naturala.hr mogu uživati od prvih dana postojanja portala. Ova lijepa Trogiranka, jarica u horoskopu, koja samu sebe vječito  Između pravnih spisa i kuhačetjera na usavršavanje, počela se zanimati za kuhanje, gledajući i degustirajući bakinu kuhinju, a kada je u srednjoj školi u ruke primila kuharicu Ane Ugarković i počela se interesirati za eksperimentiranje s hranom, njeno je kuhanje poprimilo pomalo avanturističke dimenzije. Neobični okusi i kombinacije nisu uvijek završavali najuspješnije, ali Maja nije odustajala u usavršavanju svoje kuhinje.

Utjecaj Mediterana, Dalmacije, zanimanje za putovanja i egzotične zemlje, ali i suprug porijeklom s kontinenta, proširili su Majine kulinarske horizonte pa Maja, osim tradicionalne dalmatinske kuhinje, za koju je majstorica, često priprema i indijske specijalitete ili sushi,  ali i štrukle.

- Mislim da je moja velika prednost to šta sam odrasla u obitelji punoj ljubavi prema Dalmaciji i tradicionalnim jelima, a život u gradiću koji odiše kulturom i ljubavlju prema Dalmaciji, kamenu, vinu, maslinovom ulju i škoju samo je potaknuo moju ljubav prema kuhanju. Nije ni na odmet šta su baka i djed godinama obrađivali svoj vrt, a danas to rade mama i baka, pa uvijek imamo svježe sezonske namirnice.- kaže Maja

 Između pravnih spisa i kuhače

Sushi

 

Hrana prvo privuče oči, a tek potom trbuščić

Fotografije Maje Matus odišu jednostavnošću, fotografskim umjećem, ali i toplinom njene kuhinje, a Maja smatra da je prezentacija hrane jednako važna kao i samo kuhanje jer nam je rekla da čvrsto zastupa mišljenje da „ hrana prvo privuče oči, a tek potom želudac“. Sa simpatičnom i vedrom majstoricom od kuhače, razgovarali smo toplog ljetnog dana, a visoke temperature su se lakše podnosile uz njen home made sladoled od kokosovog mlijeka i bijele čokolade


Zanimalo nas je hoće li Maja jednog dana ukoričiti svoje recepte i izdati svoju kuharicu: 

- Uvijek sam mislila da ću se jednog dana izdati svoju kuharicu koja će biti prezentacija same mene, mog kraja i moje Dalamcije, s receptima i slikama, a još nisam od tog sna odustala iako me poslovne obveze uvelike zaokupljaju.

 

Majo, što najviše voliš spremati?

- Najviše volim spremati sezonske, jednostavne stvari, s puno maslinovog ulja, tjestenine, riže, svježeg povrća i sezonskog voća, morske plodove, s začinskim biljem. Na kraju uobičajenog ručka, a trudim se da to bude svaki vikend, nađe se i pokoji desert. Tako najviše volim spremati škampe na buzaru , crni rižot s dosta domaćeg prošeka, tjesteninu s rajčicama, a od kolača obožavam Toskansku pitu.

 Između pravnih spisa i kuhače

Toskanska pita 

 

Bez kojeg kuhinjskog aparata, osim naravno štednjaka, ne bi mogla živjeti? 

- Bez svih! Ipak moram naglasiti da mi je itekako prijeko potreban štapni mikser kojeg si još nisam stigla nabaviti, pa kada nešto treba usitniti koristim pasirku za pire krumpir. U tim situacijama shvatim da mi je itekako potreban :) 

Ili, recimo zamrzivač. Mali, ali slatki, pogotovo ljeti kada napraviš dozu domaćeg sladoleda u slatkim plastičnim čašicama i imaš ih gdje zamrznuti pa se fino zasladiti usred popodneva kada sunce već prži na +36.

 

Vezano uz prošlogodišnji uspjeh Masterchefa u Hrvatskoj, zanima nas jesi li se ili bi li se okušala u jednom takvom showu? 

- Teško pitanje. Nikad ne sudi dok ne probaš hodati u tuđim cipelama, zar ne? Budući da nisam probala sudjelovati u nekom tako javnom show-u na TV-u, ne bih  Između pravnih spisa i kuhačemogla dati odgovor na to pitanje. Smatram da je jedan takav show vrijedan pohvale i svaka čast sudionicima istog. Ipak, mislim da me takve stvari ne privlače. Više sam tip koji voli polako napraviti ono što je naumio, bez pritiska i žurbe, ono što se meni u tom trenutku peče ili kuha. 

 

Ima li ikakve šanse da jedna pravnica u budućnosti pravne spise zamijeni i profesionalno kuhačom? 

- Kuhanje je moja strast koja me oduvijek privlačila i volim nešto raditi dok to ne usavršim i dok ja i svi moji ne budu zadovoljnog nepca i napunjenih trbušćića. Ipak, mislim da se ne bih htjela profesionalno time baviti jer biti kuhar u našoj zemlji nije isto što i biti kuhar recimo u NY ili nekom prestižnom restoranu. Ovdje su kuhari više "idemo trbuhom za kruhom" pa se kuharske usluge, barem u Dalmaciji, traže najviše u jeku turističke sezone, a najviše su plaćeni kuhari u restoranima i hotelima na otocima. Volim kuhati za prijatelje, obitelj i supruga, čak nekada i samo za sebe, volim svoje eksperimentalne recepte koji su mi uspjeli ili one dobro poznate i iskušane u mojoj obitelj podijeliti s drugima. 

 

Na koji si svoj recept najponosnija, na koji si dobila najviše pozitivnih reakcija? 

- Od dalmatinskih specijaliteta to je recept za Crni rižoto kojeg ste već objavili na stranicama Naturale, a od slatkog to je Toskanska pita koja osim što je najukusniji i jedan od prvih kolača koji sam ispekla, ujedno i kolač koji krije tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva. No, o tome nekom drugom prilikom :)

 

Ide li ljubav doista preko želuca, što kažeš? 

- Tko zna? Što se tiče mog supruga M. kojeg gledam dok spremam jela koja mu uvijek zamirišu, rekla bih da su mu prvo gladne oči. No, s muškarcima nikad ne znaš, a budući da je isti bik, nikad ne znam da li mu prvo cvili želudac ili oči :)

Sve ostale Majine recepte, uključujući i Naturalinom timu omiljeni Cheesecake s malinama možete pratiti na Majinom blogu www.dalmatiagourmande.blogspot.com, kao i na stranicama Naturale – iz tjedna u tjedan.

 

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  •  Između pravnih spisa i kuhače- komentira andrea andrea
    Draga Majo, jako nam je drago da ti se sviđa:)
  •  Između pravnih spisa i kuhače- komentira MajaMatus MajaMatus
    Draga Andrea, skroz si me oduševila (i naravno, razveselila) s ovim ?lankom! Uživala sam ?itajući kako si to sve skupa lipo uklopila zajedno sa slikama, linkovima, mojim odgovorima i pri?om :) Hvala ti od srca, i tebi i ostatku ekipe koji je radio na tome :) Baš sam sretna! I naravno, ne moram niti napominjati kako sam smo dobila poticaj da još više kuham, pe?em i fotkam svoju hranu :) Hvala Naturali :)