Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Izgradite samopouzdanje svojeg djeteta

Djeca mogu osjećati pritisak okoline koju čine druga djeca i odrasle osobe, te se više ne osjećaju sigurno u vlastitoj koži...

Izgradite samopouzdanje svojeg djeteta

Kao što i odrasle osobe trebaju raditi na svojem samopouzdanju, jednako vrijedi za djecu, samo razlika je u tome što vi kao odrasla osoba i kao roditelj trebate s njima raditi na tome. Djeca, kada nakon dužeg vremena mijenjaju okruženje, primjerice počnu ići u vrtić ili prelaze iz vrtića u školu, mogu se pomalo izgubiti dio svoje osobnosti, pa tako i samopouzdanja. 

Naime, djeca isto mogu osjećati pritisak okoline koju čine druga i njima najčešće nepoznata djeca i odrasle osobe, te se više ne osjećaju sigurno u vlastitoj koži. Tu je potrebno prepoznati da se dijete ne ponaša normalno i poraditi na problemu. Evo, kako ponovno vratiti samopouzdanje djetetu. 
 
Podignite samopouzdanje
 
Naučite svoje dijete da kaže odraslim osobama što treba i da se osjeća ravnopravno sa svojim vršnjacima. Primjerice, ako drugo dijete je zločesto prema vašem djetetu naučite ga da zna iskazati svoje negodovanje na način da kaže: „Ne sviđa mi se kako razgovaraš sa mnom“...
 
Budite točni su svojim komplimentima
 
Kada pohvaljujete svoje dijete kako je dobro, pametno ili bilo što drugo, budite precizni u svojim komplimentima. Mnogo više znači kada kažete „Jako dobro čitaš, crtaš ili znaš brojke“, nego samo da kažete „Svaka čast“.
 
Neka vaše pohvale budu realne
 
Vaše dijete će znati da ne pjeva najbolje ili ne crta najbolje, pa zato nemojte lagati i govoriti da je najbolje. Mnogo je bolje ako, primjerice, pohvalite njegovo napredovanje iz mjeseca u mjesec.  
 
Pomozite da shvati...
 
Objasnite svojem djetetu da ne smije biti tužno i uvrijeđeno ako nije pozvano na svaki rođendan ili igru. Objasnite mu da kada mu drugo dijete kaže „Ne možeš se s nama igrati“, da to ne znači da nešto nije u redu s njim, nego da to ima veze s raspoloženjem djeteta koje je to reklo. 
 
Potaknite sposobnost
 
Potaknite djecu da sama razmišljaju, uče i dolaze do zaključka, naravno uz vaš nadzor. Primjerice, pustite dijete neka samo pokuša shvatiti kako se igra neka igra ili kada zatraži vašu pomoć, recite mu da neka još nekoliko minuta pokuša samo riješiti problem i da ako nakon toga ne uspije da ćete mu pomoći. 
 
Ako uspje samo, osjetiti će pravi smisao uspjeha, te će imati želju i dalje nastaviti učiti nove stvari. Naravno, vi ste tu da pohvalite njegov uspjeh. 
 
Potaknite bavljenje sportom
 
Nemojte odlučivati koji je sport pravi za vaše dijete, neka samo iskaže želju i interes da se bavi određenim sportom, jer će na taj način moći iskusiti svu radost ali i težinu svoje odluke. Kada vaše dijete postane dio određenog sportskog tima, izgradit će potrebne društvene osobine i biti će zdravo i u dobroj fizičkoj kondiciji. 

Nemojte donositi zaključke 
 
Ako je vaše dijete ženskog spola, ne znači da ona neće željeti igrati nogomet ili ići na kampiranje, ili samo zato jer je vaše dijete muškog spola ne znači da neće htjeti plesati. Nađite načina na koji ćete potaknuti interese svojeg djeteta i usmjeriti ih na pravi put i pomognite mu da prevlada svoje eventualne slabosti. 
 
Govorite djetetu da je lijepo
 
Iako nas uče da ljepota za uspješnost u životu nije presuda, no kada pohvalite ljepotu svojeg djeteta, to će pozitivno utjecati na njegovo samopouzdanje. Naravno, učinite to sa određenom svrhom; recite kćeri „...danas si izgledala vrlo lijepo na pozornici“ ili recite sinu „...jako si lijep u ovom nogometnom dresu...“. Neka pohvale budu povezane s aktivnostima kojima se bave, kako ljepota sama sebi ne bi bila svrha.
 
Hvalite pozitivne strane
 
Naravno da niti od jednog djeteta, pa ni onog mirnijeg ne možete očekivati da neće biti niti malo nestašno na svoj način, jer upravo s tim nestašlucima grade samopouzdanje. Naravno, njih treba držati pod kontrolom i pokušati na pozitivan način potaknut dijete da razvija svoje sposobnosti, i to hvaljenjem pozitivne strane, ali ne sputavati njegov pravi karakter. Usmjerite li višak energije na prave stvari, imat ćete kreativno i pametno dijete, puno samopouzdanja. 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se