Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Izbjegnite pogreške u liječenju svog djeteta

Liječite dijete na svoju ruku ili mu dajete bakin aspirin kad dobije temperaturu?

Izbjegnite pogreške u liječenju svog djeteta

U svojoj knjizi, The Smart Parent's Guide to Getting Your Kids Through Checkups, Illnesses, and Accidents, Dr. Jennifer Trachtenberg savjetuje kako možete prevenirati greške u liječenju svog djeteta zbog kojih ćete se i vi i vaše dijete osjećati sigurnijima:

1. Izbjegavajte postavljanje dijagnoze na svoju ruku i izigravanje pedijatra!

Ovog pravila se ne morate pridržavati samo ako ste specijalist pedijatar, ali i ako je takav slučaj – uvijek je dobro potražiti drugo mišljenje. Liječnici koji su specijalizirali pedijatriju znaju svoj posao, imaju laboratorije i pretrage na raspolaganju dok vi imate samo jušnu žlicu, bateriju ili dječji pribor za igranje doktora kako biste djetetu pogledali grlo. Ne upuštajte se u ono za što niste stručni.

 
2. Provjeravajte rok trajanje lijekova!
 
Svjesni ste da najveći broj lijekova traje samo godinu dana ili manje. U nekim se slučajevima, djelovanje lijekova pojačava s istekom roka trajanja, međutim u drugim slučajevima lijekovi gube svoju vrijednost. Bez obzira na to- bacite lijekove čim im prođe rok trajanja- naravno, ne u smeće već u za to primjerene spremnike u ljekarnama. 
 
3. Nemojte djetetu davati aspirin!
 
Držite se ovog pravila čak ako se radi o dječjem aspirinu jer je i u njemu isti aktivni sastojak kao i u aspirinu za odrasle. Naime, acetilsalicilna kiselina koja je glavni sastojak aspirina može izazvati Reyev sindrom – ozbiljnu bolest koje može završiti smrtonosno. Aspirin se ne preporučuje djeci prije 16 godine!
 
4. Nemojte davati djetetu lijekove koji imaju učinak na olakšavanje nekoliko simptoma istodobno!
 
Znamo svi za “čudotvorne” 3 u 1 varijante kod liječenja gripe koje su se počele proizvoditi i u dozama prilagođenima za djecu, međutim, radije dajte djetetu lijek koji mu doista treba sa jednom aktivnom komponentom nego sa nekoliko aktivnih komponenti. Jedan od razloga je taj što ćete na taj način dati djetetu barem jednu aktivnu supstancu koja mu taj trenutak nije potrebna. Često su u takvim lijekovima neke od aktivnih supstanci ispod dozirane, dok su druge predozirane.
 
5. Izbjegavajte pretjeranu upotrebu kapi za nos (nazalnih dekongestiva)!
 
Kapi za nos (nazalni dekongestivi) su sredstva koja smanjuju edem sluznice nosa i koristi se za olakšavanje disanja kod prehlada i ostalih respiratornih bolesti. Kapi za nos mogu sadržavati sastojke koji izazivaju uznemirenost, promjenu djetetova ponašanja i probleme s uspavljivanjem. Pokušajte djetetu olakšati simptome s kapima fiziološke otopine, inhalacijom ili toplim tušem prije spavanja. Ako ništa ne pomogne, tek tada koristite kapi za nos.
 
6. Promućkajte dobro lijek prije no što ga dajete djetetu!
 
Roditelji često zaboravljaju da se sirupi i ostali tekući oblici lijekova moraju dobro promućkati prije upotrebe. Ponekad je djelovanje takvog “nepromućkanog” lijeka slabo jer su aktivne supstance na dnu bočice ili prejako jer su se aktivne supstance podigle prema vrhu bočice. U svakom slučaju kod takvog lijeka postoji problem sa doziranjem. Uvijek se sjetite promućkati svoje lijekove u tekućim oblicima!
 
 
Izvor: The Smart Parent's Guide to Getting Your Kids Through Checkups, Illnesses, and Accidents, Dr. Jennifer Trachtenberg
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se