Vesna Haluga

Kako se nositi s izazovom zvanim dojenje?

Pozivamo vas da otškrinete vrata svijeta Vesne Haluge, prekrasne osobe i naše nove kolumnistice, koja od svih svojih titula najviše voli titulu - mame. Samo, pssssssssst!, budite tiho – jer Petar vjerojatno spava...

Kako se nositi s izazovom zvanim dojenje?

Razmišljala sam što odabrati za prvu temu. Što je zapravo najvažnije, najteže, najbolnije, najljepše i Vama i Vašoj bebi. Nije bilo teško odabrati – to je bez konkurencije dojenje. 

Petra sam rodila 1.lipnja ove godine u čakovečkoj bolnici za čije rodilište imam samo riječi hvale. Ono je stvarno rodilište prijatelj djece, ja bih dodala i majki i teško da bih bez pomoći sestara, kasnije i naše patronažne sestre Olge uspjela i danas bila sretna i ponosna dojilja.

Budući da sam još tijekom trudnoće znala da ću dojiti, pročitala sam stotine članaka o dojenju i mislila – ništa lakše. Nažalost bilo je daleko od lakog. Slijedile su noći i dani u kojima smo oboje učili i uistinu ne znam kome je bilo teže. Petar nije znao cicati, a ja dojiti. Boljelo je, nije išlo, mučili smo se, zajedno plakali, čak je toliko izgrizao bradavice da su i krvarile. Imala sam dojam da nemam dovoljno mlijeka, da nikada neću uspjeti dojiti, a najviše me je pekla savjest da mi je dijete gladno… 
 
Sestre u bolnici su mi pomagale koliko su mogle no najvažnije je bilo stisnuti zube i izdržati. Kada smo nakon pet dana stigli kući, stanje se pogoršalo. Desna dojka bila je natečena, bolna, mlijeko gotovo da nije išlo. Tada je na scenu stupila patronažna sestra Olga. Fenomenalna žena i stručnjak u svome poslu. Masaža, topli tuš, izdajalica i „priroda zna“ melem postali su glavni saveznici u ovoj bici za mlijeko i uspjeli smo. Nakon tri tjedna, kako je patronažna i rekla, sve se sredilo. Mlijeka imamo, više nije boljelo i iz dana u dan dojenje je postalo pravo obostrano zadovoljstvo.
 
Petar jako lijepo napreduje, a ja sam sretna i ponosna jer sam dojilja. Isplatilo se izdržati svu tu bol koja nije mala, isplatila se svaka suza i svaka neprospavana minuta. Nema ništa ljepše od osjećaja da svome djetetu dajete ono što je za njega najbolje i što ne može nadomjestiti nikakva druga hrana.
 
Znanstveno je dokazano da su dojena djeca zdravija, manje sklona alergijama, inteligentnija, jačeg imuniteta, a mamama je znatno smanjena mogućnost raka dojke i jajnika da ne govorim o, u ovoj krizi itekako važnoj činjenici, uštedi u kućnom budžetu jer Vaše mlijeko je naravno besplatno, a kutija bilo koje formule oko 35 kuna i ako dijete hranite samo njom ne traje duže od tri dana.
 
Meni dojenje predstavlja veliko zadovoljstvo, ali s vremena na vrijeme pojave se problemi i nova pitanja na koja pokušavam naći odgovore, najčešće razgovarajući sa ženama koje su dojile ili doje. Svaka od nas ima svoju priču, ali važna je međusobna potpora. Srećom, imam poznanicu Vesnu čiji je Andrej par mjeseci stariji od Petra, a koja je izvrsna savjetnica i naravno uspješna dojilja i odlična majka.
 
Nekada zna biti doista teško. Beba jede svako malo, čini Vam se da niti ne silazi s cice.  Sumnjate da bi i poznate mliječne industrije mogle proizvesti te količine i pitate se ima li dosta mlijeka. Važno je naravno ne posustati i ne odustati. Ne dovodite u pitanje količinu jer organizam je čudo – proizvodi baš koliko treba . Što dijete više sisa, veća je i „proizvodnja“. Glede kvalitete – nema slabog ili lošeg mlijeka. Ako ga ima, sigurno je dobro, točnije izvrsno.
Naravno, važna je prehrana. Bez obzira koliko ste nakupili kilograma tijekom trudnoće, ne držite drastične dijete. Ja sam u trudnoći dobila više od dvadeset kilograma i često kada se pogledam kao da to nije moje tijelo – nije lako, ali sve dok dojite najvažnije je Vaše dijete. Jednostavno je – što jedete Vi jede i ono.
 
Postoji hrana koju svakako valja izbjegavati nekoliko prvih mjeseci, a potom je postupno dodavati. To je prije svega mlijeko i mliječni proizvodi. Osobno, obožavam sireve, ali kada bih pojela sir, Petar bi drugi dan imao probleme s probavom. Isto je bilo i s mlijekom. Začine, naročito papar nikako ne podnosi, a mahunarke me i onako napuhuju te ih nisam niti jela.
 
Naravno, pazim što jedem, a naročito koliko jedem. Još tijekom trudnoće smo suprug i ja počeli piti tzv. zelene napitke pripremljene po metodi Viktorije Boutenko. Dnevno popijem između sedam i četrnaest decilitara napitka, a prehrana mi se bazira na svježem povrću i voću, malo mesa i povremeno nešto slatkiša. Kilogrami po malo idu dolje, ne brzinom kojom bih htjela, ali presretna sam jer  mlijeka ima, a Petar je zadovoljan i odlično napreduje.
 
Dojenje je s psihološkog aspekta također iznimno značajna. Bliskost koju ostvarujete sa svojim djetetom važna za oboje. Osjećaj sigurnosti, zaštićenosti, topline bebi je u prvim mjesecima života jednako bitna kao i hrana. Dojenje jedinstven i neponovljiv psihofizički doživljaj s pozitivnim učincima na opće stanje majke i bebe.
 
Sama trudnoća, porod, post porođajno razdoblje zapravo su iznimno stresne, a u najmanju ruku nove situacije u životu. Dojenjem jednostavno sve dolazi na svoje mjesto. Uspješno dojenje mi je došlo kao lijek za sve promjene koje sam u psihičkom i fizičkom smislu prošla. Srećom, suprug je od samog početka uključen u sve vezano za Petra. Iako ne može dojiti, njegova pomoć i potpora bila je presudna kada sam bila na rubu snaga. S druge strane, kada god je kod kuće, svi troje legnemo na krevet i oboje dojimo Petra. Lijepo nam je i uživamo u svakom takvom trenutku.
 
Stoga, dojite i podržite sve žene koje su trudne da se na vrijeme pripreme i da bez obzira koliko se u početku teško i nemoguće činilo – doje – isplatit će se višestruko!
 
Na kraju da rezimiram zašto je važno dojiti:
 
Dojena djeca imaju niz dobrobiti za zdravlje - manje infekcija probavnog, mokraćnog, dišnog sustava i upale srednjeg uha, bolji odgovor organizma na cjepiva protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize i bolesti uzrokovanih Hemophilusom influence, manje debljine i šećerne bolesti u odrasloj dobi,manje bolesti srca i krvnih žila, manje alergijskih bolesti, manji rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti, pravilniji razvoj čeljusti i zubi, uspješniji psihološki razvoj.
 
Pored  dobrobiti za zdravlje djeteta, dojenje pokazuje pozitivne učinke na zdravlje majke -  manja učestalost raka dojke i jajnika, brže vraćanje maternice na veličinu prije poroda, manja učestalost slabokrvnosti majke,  brži gubitak težine nakon poroda, manja mogućnost začeća tijekom dojenja (kontraceptivni učinak), manji rizik od osteoporoze u odrasloj dobi, poticanje bliskog kontakta između majke i djeteta.
 
Stoga, iskoristite ovo jedinstveno razdoblje za sebe i svoje dijete na najbolji mogući način. Volite sebe, uživajte u svakom zajedničkom trenutku jer rodiljni dopust jako brzo prođe, a svaka sekunda s Vašim djetetom, sada kada Vas najviše treba, ne može se vratiti niti popraviti, nadoknaditi.
 
Vesna Haluga
 
 
Rođena 22.lipnja 1972. u Zagrebu. Petrova mama i Velimirova supruga. 
Po formalnom obrazovanju mr.sc. međunarodnih odnosa. Za život zarađujem kao pročelnica za gospodarstvo, promet i europske integracije u Međimurskoj županiji i jako volim svoj posao, ali smatram da sam se u potpunosti ostvarila tek Petrovim rođenjem. Bila bih najsretnija da se mogu predstavljati Vesna Haluga – mama.
 
Obožavam prirodu i sve prirodno od prirodnih ljudi do hrane i lijekova koje nam priroda nesebično daje te nastojim tako i živjeti.
 
U svojoj kolumni nastojat ću pokriti sve teme i pitanja na koja sam i sama tražila odgovore, a tiču se majčinstva i roditeljstva, a kako sam po prirodi „utjerivač pravde“ – reagirat ću i na nepravde koje država i društvo čine nama sadašnjim i budućim mamama, nastojeći pritom ne zanemariti i tate.
 
Priručnik o medicinski potpomognutoj oplodnji : Kako od šume vidjeti drvo?, Vesna i Velimir Haluga
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Kako se nositi s izazovom zvanim dojenje?- komentira Naturala.hr Naturala.hr
    Komentar poslan preko info@naturala.hr: "Kolumna savršena,mladim mamama od velike koristi,Haluge samo naprijed Petar želi seku.........Štefica"
  • Kako se nositi s izazovom zvanim dojenje?- komentira andrea andrea
    Dobro nam došla familija Haluga! Pusa svima!

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se