Nutricionizam

Istina o šećeru - evo što se događa tvom tijelu kad pojedeš slatko

Konzumiranje puno slatkog baš i nije zdravo - zapravo, šećer može biti jedna od najgorih stvari koje možete jesti ako želite dug i zdrav život

Istina o šećeru - evo što se događa tvom tijelu kad pojedeš slatko

Način na koji slatko utječe na naše tijelo mnogo je kompleksniji nego samo debljanje. U stvari, ako jedete tonu šećera, gotovo svaki dio vašeg tijela osjeća posljedice, a to su loše vijesti za vaše zdravlje, kako u kratkoročnom, tako i dugoročnom pogledu. Studija provedena na Sveučilištu San Francisca pokazala je da pijenje slatkih sokova može dovesti do starenja na staničnoj razini jednako brzo kao cigareta.

Od početnog povećanja šećera u krvi do kasnijeg većeg rizika za zatajenje bubrega, evo što se zaista događa u vašem tijelu kada navalite na slatko prema istraživanju portala self.com.

>>Čuvaj se šećera, a ne kolesterola

Mozak reagira na šećer jednako kao i na kokain


Konzumiranje šećera dovodi do osjećaja sreće i ugode zbog otpuštanja dvije kemikalije u mozgu, dopamina i serotonina. Isto se događa i u slučaju konzumacije droga, kokaina primjerice. I baš poput droge, vaše tijelo želi još nakon početnog fiksa. Nakon toga postanete ovisni o tom osjećaju, tako da svaki put kada jedete slatko želite jesti još više, objašnjava dr. Gina Sam, voditeljica istraživačkog centra bolnice Mount Sinai.

Raste razina inzulina zbog povišenog šećera u krvi


Nakon što pojedete glukozu, tijelo oslobađa inzulin, hormon iz gušterače, navodi dr. Sam. Zadatak inzulina je da apsorbira višak glukoze u krvi i stabilizira razinu šećera.

A malo kasnije javlja se onaj poznati osjećaj, "sugar rush"

Nakon što je inzulin odradio svoj posao, vaš šećer u krvi opet padne, što znači da je nakon početnog naleta energije uslijedio veliki pad, ostavljajući vas iscrpljene. To je onaj osjećaj kada navalite na blagdanski ručak pa pojedete sve što možete, a nakon toga ste sposobni samo ležati na kauču teško dišući. Poznato?

Zapravo, zbog šećera se stalno osjećate umorno

Ako se stalno osjećate usporeno i umorno, ili ako ste uvijek gladni ili žedni, to mogu biti znakovi koji ukazuju na prevelik unos šećera. Fiziološki odgovor vašeg tijela, izlučivanje inzulina da smanji razinu šećera u krvi, dodatno će iscrpiti organizam i ostaviti vas premorenim. Osim toga, ako samo jedete jednostavne šećere, osjećat ćete konstantnu glad i umor jer vaše tijelo ne dobiva dovoljno drugih hranjivih tvari za održavanje energije, poput proteina i vlakana.

Možda ćete početi primjećivati i višak kilograma

Jednadžba je vrlo jednostavna: višak šećera jednako višak kalorija jednako višak težine u obliku masti. Ne samo da hrana s visokim udjelom šećera sadrži tonu kalorija u malom pakiranju, ona nema gotovo nikakvih vlakana ili proteina zbog čega ćete je morati pojesti puno kako biste se osjećali sitima. Ako ste upravo pojeli slatko, možete dobivati na težini i svejedno osjećati glad - lako se možete udebljati do pola kilograma tjedno ako svaki dan pojedete pakiranje čokolade i limenku soka, što je dodatnih 500 kalorija dnevno.

Dugoročno, šećer može dovesti do pretilosti

Prehrana bogata šećerom razlog je zašto je više od jedne trećine odraslih Amerikanaca klinički pretilo.

A pretilost može dovesti do inzulinske rezistencije i dijabetesa


Uslijed pojave prekomjerne težine ili pretilosti, stanice mogu postati otporne na uobičajene učinke inzulina, zbog čega dolazi do poteškoća s apsorpcijom glukoze iz krvi i njezinim pretvaranjem u energiju. Zato gušterača ide u petu brzinu da proizvede više inzulina. No, unatoč višku inzulina koji pokušavaju raditi svoj posao, stanice i dalje ne reagiraju pa ne prihvaćaju glukozu, koja završava kao višak šećera plutajući krvotokom i nema kamo otići. Povišena razina glukoze u krvi naziva se predijabetes, a kada razina šećera u krvi postane još viša, razvija se dijabetes tipa 2.

Vaša jetra ima važnu ulogu u metaboliziranju ugljikohidrata - ona uzima višak glukoze iz krvi i sprema je za kasniju uporabu u obliku masnog tkiva

Jedna od funkcija jetre je i regulacija razine šećera u krvi. Vaše stanice koriste glukozu iz krvi za energiju, a vaša jetra preuzima višak i sprema ga u obliku glikogena. Kada je stanicama potrebna energija, kao između obroka, jetra će otpustiti glukozu natrag u krvotok.

Ali jetra može pohraniti samo određenu količinu glukoze dok se ostatak skladišti kao masno tkivo

Ako premašite taj iznos, on se pretvara u masne kiseline i skladišti u jetri u obliku masnih naslaga. To može dovesti do nealkoholne bolesti masne jetre, stanja kada tijelo sadrži više masti nego što može metabolizirati, što uzrokuje njihovo akumuliranje u stanicama jetre. Iako šećer nije jedini uzrok, on tome uvelike doprinosi, jednako kao i dobitak na težini izazvan konzumacijom šećera. Masna jetra može se razviti u roku od pet godina, ali i brže na temelju loših prehrambenih navika i genetske predispozicije za inzulinsku rezistenciju. Ako se ne liječi, na kraju može dovesti do zatajenja jetre.

Krv prezasićena šećerom može oštetiti svaki organ, pa tako i vaše arterije

Pumpanje krvi pune šećera kroz krvne žile u osnovi je isto kao i pumpanje mulja kroz malu cijev. To je ono što se događa vašim žilama, a bilo koje područje koje ovisi o protoku krvi kroz mrežu kapilara može postati pogođeno, kao što su bubrezi, mozak, oči ili srce. Takvo stanje u konačnici može dovesti do kronične bolesti bubrega ili zatajenja bubrega, visokog krvnog tlaka i povećanog rizika od moždanog udara.

Također uništava koža slabljenjem kolagena i ubrzanim starenjem


Oboružani anti age kremama i zaštitnim faktorom, starenje kože možete usporiti na još jedan način, smanjenjem unosa šećera. Vlakna kolagena i elastina u koži pod utjecajem su viška šećera u krvi, objašnjava dermatologinja dr. Debra Jaliman. Kroz proces nazvan glikolizacija, glukoza se veže na proteine u tijelu. To uključuje kolagen i elastin, proteine koji se nalaze u vezivnom tkivu odgovorne za održavanje kože glatkom i sjajnom. Istraživanja su pokazala kako glikozilacija otežava obnovu ovih proteina, što rezultira pojavom bora i drugih znakova starenja.

Kao što upozorava vaš zubar, šećer kvari zube

Šećer sam po sebi ne čini nikakvu štetu, ali pokreće lanac događaja koji šteti našim zubima. Naime, u ustima žive bakterije koje se hrane šećerom koji jedemo te stvaraju kiseline koje mogu uništiti zubnu caklinu. Kad je zubna caklina oslabljena, zubi su osjetljiviji na karijes.

Ako se odlučite smanjiti unos šećera, čitajte deklaracije proizvoda

Šećer je dodan u toliko namirnica za koje nikada ne biste pomislili da sadrže šećer (savjet: pogledajte bočicu kečapa!). Zato bacite pogled na deklaraciju i odaberite onaj proizvod s manje šećera. Kako nema čvrstih preporuka za dnevni unos, izaberite opciju koja ima najmanju količinu dodanog šećera. Ako se dvoumite između soka i gaziranog pića, odaberite vodu. Birajte svježe voće umjesto soka - sadržaj šećera je manje koncentriran, a vlakna pomažu u probavi. Osnovna je preporuka - ograničite količinu šećera u vašim jelima i držite se podalje od prerađene hrane.

Pročitaj i ovo:

Šećer - ubojica našega zdravlja
Čuvaj se šećera, a ne kolesterola
Prirodne i zdrave zamjene za bijeli šećer

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.