Advertisement
Komplementarna medicina

Isplazite jezik, molimo!

Znate li da ayurvedska medicina koristi neke neobične tehnike dijagnostike - jedna od njih je i praćenje promjena na jeziku

Isplazite jezik, molimo!

U Ayurvedi, jedno od najvažnijih dijagnostičkih metoda je pregledavanje jezika. Zvuči nevjerojatno, ali dijagnostikom jezika iskusni ayurvedski praktikant može reći je li sve u redu s vašom probavom i boli li vas kralježnica te imate li neku kroničnu bolest.  

Na kojem principu djeluje dijagnostika putem jezika?
 
U Ayurvedi, jezik je refleksija unutarnjih zbivanja u tijelu. Vršak jezika predstavlja gornji dio tijela dok njegov stražnji dio predstavlja donji dio tijela. Linija koja presjeca jezik na dva dijela – predstavlja kralježnicu. Organi su na jeziku zastupljeni na način kako su i inače raspoređeni u tijelu – na primjer, srce se nalazi na udaljenosti otprilike jedne trećine od vrha jezika, a pluća sa svake strane srca.  
 
Kako izgleda zdrav jezik?
 
Ayurveda se studira godinama i potrebno je završiti vrlo opsežan i zahtjevan program prije no što ayurvedskom liječniku bude dozvoljeno da vrši ayurvedsku dijagnostiku. No, smatramo da je korisno za naše čitatelje da saznaju što kakav jezik Ayurveda smatra - zdravim.
 
Isplazite jezik, molimo!
Zdrav jezik trebao bi biti:
 
- ovalnog oblika, ujednačene širine i ružičaste boje
 
- kada ga isplazite, ne bi se smio spontano zakretati ulijevo ili udesno
 
- isplažen jezik trebao bi ostati čvrst, ne bi smio imati mekani, opušteni ili pak ukočeni izgled
 
- okusni pupoljci bi se trebali jasno vidjeti i imati na sebi tanki prozirni ili bjelkasti film
 
- jezik ne smije biti prevlažan ili pak suh
 
- ne smije širiti neugodan miris ili stvarati neugodan okus u ustima
 
Neka odstupanja od ovog opisa mogu imati veze i sa genetskim nasljeđem i ne moraju nužno biti negativna ili sugerirati na neku promjenu u tijelu. Najbolji način da saznate što vaš jezik govori je da ga pogleda iskusan ajurvedski praktikant.  
 
Što znače promjene na jeziku?
 
Odstupanja od zdravog izgleda jezika, omogućit će ayurvedskom praktikantu da odredi problematična područja u tijelu. Na primjer, ako je linija koja razdvaja vaš jezik ispucana u središnjem dijelu – to bi moglo upućivati na problem s kralježnicom. Ako površina jezika ima žućkastu boju – to može sugerirati da se radi o problemu sa žuči ili jetrom. Debeo, otečen jezik može ukazivati na problem sa zadržavanjem vode ili neki problem sa limfom. 
 
Ako je jezik prekriven naslagama – to može ukazivati na prisutnost toksina u gastrointestinalnom traktu. Prekriven donji dio jezika upućuje na toksine u donjem dijelu GI trakta (debelo crijevo) dok prekriven središnji dio jezika, prema Ayurvedi, upućuje na toksine u želucu i tankom crijevu. 
 
 
Izvor: National Center for Complementary and Alternative medicine
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Isplazite jezik, molimo!- komentira Cupanka Cupanka

    Zanimljivo

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se