Advertisement
Komplementarna medicina

Iscjeljujuća moć ljekovitih gljiva

Piše: Andrea Šitum. Zavirimo zajedno u nepregledno zelenilo kineskih šuma koje su svijetu podarile najmoćnije prirodno sredstvo za borbu protiv karcinoma i velikog broja bolesti

 Iscjeljujuća moć ljekovitih gljiva

Kada sam u rujnu prošle godine prisustvovala konferenciji za novinare održanoj u Hotelu Antunović povodom završetka 6. Međunarodne konferencije o ljekovitim gljivama – znala sam da prisustvujem završetku iznimno važnog događanja, ne samo za Hrvatsku, već i za cijeli svijet. O zaključcima ove konferencije i prezentiranim istraživanjima sigurno će biti govora u mnogim budućim znanstvenim radovima na temu mikoterapije (terapija ljekovitim gljivama) i mikologije (grana biologije koja izučava gljive).

Za trajanja petodnevne konferencije, koju je organizirala hrvatska tvrtka Dr. Myko San, a kojoj je prisustvovalo više od 150 sudionika iz 38 zemalja svijeta te prezentirano preko 120 najnovijih svjetskih znanstvenih istraživanja vezanih uz svojstva ljekovitih gljiva - Hrvatska se pokazala  kao izvrstan domaćin koji ravnopravno stoji uz bok najvećim svjetskim autoritetima iz područja mikoterapije i mikologije. Broj prisutnih - mikologa, liječnika, ekologa, šumara, agronoma, farmaceuta, nutricionista te drugih znanstvenika i stručnjaka nedvojbeno je pokazao kako u znanstvenoj zajednici, ali i među građanima, postoji veliki interes za ljekovita svojstva gljiva.
 
Zašto? Što se to krije u gljivama, koji su to kemijski spojevi i koja svojstva koja interesiraju veliki broj istraživača? Zašto su ljekovite gljive toliko zanimljive kao prirodan način liječenja velikog broja bolesti? 
 
Što se krije u ljekovitim gljivama?
 
O ljekovitim gljivama sam, i prije svog dubljeg interesiranja za ovu tematiku, znala ponešto, ali budući da se klinička fitoterapija, ali i farmakognozija na Farmaceutskom fakultetu, tek neznatno dotiču mikoterapije– moje znanje o gljivama je ipak bilo nedovoljno i minimalno prema onome što o gljivama zna dr.sc. Ivan Jakopović, direktor tvrtke dr. Myko san, vodeći hrvatski stručnjak za mikoterapiju i jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za ovo područje. Sjećam se kako nam je, na početku konferencije za novinare, na kojoj se moj profesionalni interes pomiješao s novinarskom znatiželjom, dr.sc. Ivan Jakopović, rekao: „Glavni zaključak ove konferencije jest da su sada nepobitno dokazana antikancerogena svojstva ljekovitih gljiva!“ 
 
"Iako nitko razuman ne može osporiti golemi napredak medicine i zdravstva u proteklih stotinjak godina, ne može se također ni zanijekati da suvremena medicina i farmacija ni danas, na početku trećeg milenija, još ne mogu osigurati zadovoljavajuću prevenciju i liječenje raka, a ni određenih virusnih i degenerativnih bolesti. Zato je opravdano da se traženju rješenja pridruži i (na Zapadu) nova, a povijesno gledano nekoliko tisućljeća stara metoda - mikoterapija, upotreba određenih vrsta ljekovitih gljiva i aktivnih tvari iz tih gljiva protiv različitih bolesti, uključujući maligne."
Dr. sc. Ivan Jakopović
 
Uz sva ostala ljekovita svojstva gljiva – upravo su antikancerogena u središtu interesa znanstvenika i najviše je istraživanja okrenuto upravo njima. Dr. Myko San, tvrtka koja svoj razvoj temelji prvenstveno na znanstvenim istraživanjima, još je 1999. godine, u suradnji s institutom Ruđer Bošković, pokrenula istraživanje učinka ekstrakata gljiva protiv karcinoma, sarkoma i melanoma, a rezultati su 2004. godine objavljeni u International Journal of Medicinal Mushrooms. Istraživanje je dokazalo da ekstrakti gljive shiitake (Lentinus edodes), zec gljive (Grifola frondosa) i gube (Trametes vesicolor) u velikoj mjeri koče rast stanica raka kod najagresivnijih mišjih tumora, a miševi s uznapredovalim karcinomom preživljavaju puno dulje uz ekstrakte ljekovitih gljiva.  
 
Lentinus edodes (shiitake) 
 
Nakon tih istraživanja slijedilo je, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, istraživanje antitumorskih svojstava 30 vrsta gljiva koje je završeno 2009. godine, a netom su završena i dva nova znanstvena istraživanja u suradnji s Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. Na svjetskoj razini, u istraživanjima ljekovitih gljiva prednjačili su Japanci koji veliki dio svojih istraživanja provode u Nacionalnom centru za rak u Tokiju te na brojnim sveučilištima diljem Japana, a među istraživačima ljekovitih svojstava gljiva ima i mnogo Kineza i Koreanaca, ali i ruskih i američkih znanstvenika kao i naših susjeda Slovenaca. Dosad je u svijetu objavljeno preko pet tisuća znanstvenih istraživanja na temu ljekovitih svojstava gljiva, od kojih je vjerojatno više od polovice posvećeno njihovim antitumorskim svojstvima.
 
Grifola frondosa (zec gljiva) 
 
Iako su prva egzaktna istraživanja antitumorskih učinaka gljiva proveli neki američki i njemački znanstvenici, pravim početkom ere znanstvenog istraživanja i primjene određenih vrsta gljiva protiv raka smatraju se istraživanja koja su u Institutu japanskog Nacionalnog centra za rak od 1968. do 1969. proveli G. Chihara i T. Ikekawa, otkrivši da neke vrste gljiva koče rast sarkoma. Slijedila je izolacija aktivnih tvari i daljnja istraživanja, sve do humanih kliničkih studija, tako da su sredinom 80-ih godina 20. stoljeća registrirana prva tri antitumorska lijeka iz gljiva L. edodes - shii-take (Lentinan), T. versicolor (PSK) i S. commune (Schizophyllan). Primjenjuju se kod različitih vrsta raka u sklopu redovitog tretmana u kombinacijama s kirurškim zahvatima, zračenjem i kemoterapijom. Budući da su vrlo korisni, za razliku od citostatika nimalo ne štete, u Japanu ih se vrlo često upotrebljava. Kinezi i Korejanci također imaju svoje antitumorske proizvode iz gljiva.
dr.sc. Ivan Jakopović
 
Kako djeluju ljekovite gljive?
 
Iako na Zapadu relativno nepoznate, tradicionalna kineska,  japanska i korejska medicina unazad 5000 godina koristi ljekovite gljive pri liječenju brojnih bolesti, a njihova je djelotvornost tek posljednjih desetljeća, potvrđena i znanstvenim istraživanjima. Neke gljive sadrže polisaharide, uglavnom beta-glukane, u relativno visokim postocima, a ti se polisaharidi, zbog svoje sposobnosti da stimuliraju imunosni sustav, mogu primjenjivati kod velikog broja bolesti, uključujući i liječenje karcinoma.  
 
Jedan od takvih polisaharida izoliran iz ljekovitih gljiva i možda najinteresantniji u terapijskom smislu naziva se lentinan. Lentinan izoliran iz shiitake, Lentinus edodes, je (1,3) beta- D- glukan, koji pokazuje snažan antivirusni i antitumorski učinak – sprečava rast tumora, aktivira djelovanje makrofaga i time pojačava imunološki sustav.  
 
Drugi zanimljivi polisaharid iz ljekovitih gljiva je schizophyllan, također po sastavu (1,3) beta- D- glukan, koji pokazuje jako imunostimulirajuće djelovanje. Schizophyllan ćemo pronaći u Schizophyllum commune.
 
Podjednake je efikasnosti i PSK, iz gljive Coriolus versicolor, koji, osim antitumorski, djeluje i izrazito antivirusno te se istražuju njegova antiviralna djelovanja i kod najtežih virusnih bolesti, kao što je infekcija HIV-om. Biomodulacijom, odnosno, modifikacijom biološkog odgovora, polisaharidi iz ljekovitih gljiva zaustavljaju daljnji razvoj i napredovanje tumora na način da – ili neposredno uništavaju tumorske stanice ili ih modificiraju kako bi ih obrambeni sustav organizma lakše prepoznavao i uništio. Uz to, polisaharidi iz gljiva ponekad ubrzavaju sazrijevanje tumorskih stanica. Polisaharidi iz gljiva tako snažno potiču sposobnost obrambenih stanica da prepoznaju i ubijaju stanice različitih tumora, ali također - aktiviranjem tih i drugih faktora humoralne i stanične imunosti - jačaju i funkcije normalnih stanica i sprečavaju slabljenje imuniteta. 
 
Ganoderma, Ganoderma lucidum također sadrži slične polisaharide od kojih su znanstvenici izolirali dva glukana nazvana ganoderan A i B koji su odgovorni za terapijski učinak pripravaka dobivenih od te gljive. Za ganoderane je, između ostalog, dokazano i da uspješno smanjuju razine šećera u krvi. Ganoderma ili na kineskom Lingzhi , japanski Reishi gljiva koja se u Kini i Japanu smatra najmoćnijim eliksirom i gotovo obožava, djeluje i antikancerogeno, antivirusno, imunomodulacijski, antidijabetično, poboljšava vitalnost i općenito stanje organizma te smanjuje krvni tlak i razinu lošeg kolesterola. Naravno da polisaharidi nisu jedini sastojak ljekovitih gljiva, već se u gljivama može pronaći kombinacija različitih kemijskih sastojaka koji djeluju sinergistički - polisaharida, aminokiselina, vitamina i minerala te nekih alkaloida (eritadenin iz shiitake koji npr. djeluje na metabolizam kolesterola), kao i drugih kemijskih spojeva. 
 
Kod kojih bolesti možemo koristiti ljekovite gljive?
 
1) Kod karcinoma – smanjuju rizik od nastanka, djeluju antikancerogeno kod raka, leukemije, limfoma. Humane kliničke studije pokazale su da su antitumorne tvari iz ljekovitih gljiva najefikasnije u kombinacijama s kirurškim tretmanom, kemoterapijom i radioterapijom pa takav pristup vlada i u službenoj medicinskoj primjeni takvih lijekova, prije svega u Japanu i Kini. Ekstrakti se mogu koristiti i u kombinaciji s kemoterapijom i radioterapijom kako bi olakšali njihovo podnošenje te spriječili razvoj metastaza.
 
2) Protiv virusa – djeluju antiviralno kod svih virusnih oboljenja uključujući infekciju HIV-om, virusom hepatitisa A,B,C i D, kod infekcije herpes zosterom, herpes simplexom, cytomegalovirusom, HPV-om...
 
3) Kod kolesterola - smanjuju razinu kolesterola u krvi i djeluju povoljno kod ateroskleroze
 
4) Kod dijabetesa - normaliziraju povišene razine šećera u krvi 
 
5) Kod bolesti srca i krvnih žila – snižavaju povišeni krvni tlak, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, ali i ubrzavaju oporavak nakon srčanog i moždanog udara. Djeluju na smetnje krvotoka, uključujući i ishemijske smetnje.
 
6) Za jačanje imuniteta – ojačavaju opći imunitet organizma, povećavaju tjelesnu snagu i izdržljivost, usporavaju starenje te općenito poboljšavaju kvalitetu života
 
7) Kod neurodegenerativnih bolesti – ublažavaju i usporavaju razvoj neurodegenerativnih bolesti 
 
 
 Iscjeljujuća moć ljekovitih gljiva 

 Iscjeljujuća moć ljekovitih gljiva

Dr. Myko San www.mykosan.com
Proizvodnja i promet dijetetskih preparata iz ljekovitih gljiva na temelju tisućljetnih iskustava stare kineske i japanske medicine i provjerenih rezultata najsuvremenijih znanstvenih istraživanja.

Prodaja:
Miramarska 109, Zagreb
tel./fax: 01/466 00 95
mail:
myko.san@gmail.com

Savjetovalište za korisnike:
U prostorijama Prodaje, Zagreb, Miramarska 109, svakog utorka od 14 do 17 sati, osobno ili na tel. 01/ 466 00 95, a u hitnim slučajevima po dogovoru.

  
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se