Zdravo i fino

Indijski oraščići i goji bobice: Dobitna kombinacija za domaće energetske pločice

Sirove energetske pločice su zdravo rješenje i idealan međuobrok koji brzo vraća energiju

Indijski oraščići i goji bobice: Dobitna kombinacija za domaće energetske pločice
 

 

 

Energetske pločice predstavljaju odličan međuobrok, u vrijeme pauze na poslu te prije ili nakon treninga. Kao što im i samo ime kaže, osiguravaju vašem dijelu dozu energije, a ako kupovne pločice pune dodanih šećera želite zamijeniti zdravijom varijantom, isprobajte ovaj recept s indijskim oraščićima i goji bobicama.

Indijski oraščić je hranjiva namirnica bogata nezasićenim masnim kiselinama – gotovo dvije trećine masnih kiselina čini oleinska kiselina, poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca. Osim nezasićenih masnih kiselina, indijski oraščić također sadrži kalij, selen, cink te druge vrijedne minerale. Goji bobice se u sklopu kineske i tibetanske medicine smatraju eliksirom mladosti, što se vjerojatno može pripisati njihovim antioksidativnim svojstvima. Prema ORAC-ovom skali antioksidativnog kapaciteta, iza sebe ostavljaju nar i šljive, a ujedno predstavljaju i najbogatiji izvor karotenoida i željeza u biljnom svijetu.

Budući da glavninu sastojaka energetskih pločica čine orašasti plodovi, žitarice, voće i sjemenke, kad se zasitite ove kombinacije okusa, možete po želji ubaciti različite plodove i bobice.

Sastojci

- 1/2 šalice sušenih datulja
- 1/2 šalice sušenih šljiva
- 2 žlice vruće vode
- 1 1/2 šalice indijskih oraščića
- 1 žlica maslaca od indijskih oraščića
- 3/4 šalice suhih goji bobica
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 čajne žličice morske soli

Priprema

Ubacite datulje, suhe šljive i vodu u blender pa izmiksajte u gustu smjesu.

U smjesu dodajte indijske oraščiće i maslac od indijskih oraščića, a zatim miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, oko 1 minute.

Ubacite goji bobice, vaniliju i sol i miksajte dok se sastojci ne sjedine, ostavljajući goji bobice u većim komadima.

Smjesu prebacite u široki kalup i poravnajte te izrežite na osam dijelova. Pustite da se hladi u hladnjaku dok se ne stisne, oko 1 sat.

Spremite pločice u hermetički zatvorenu posudu, omotane u papir za pečenje, i čuvajte ih na sobnoj temperaturi do 2 dana ili u hladnjaku do tjedan dana.

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se