Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Vaginitis - tegobe i liječenje

drugi nazivi: upala rodnice

Opis

Vaginitis ili upala rodnice, jedan je od najčešćih ginekoloških problema. Najčešći uzročnici vaginitisa su Trichomonas vaginalis, Candida albicans, uzročnik vaginalne kandidijaze, i Gardnerella vaginalis koja je uzročnik bakterijske vaginoze. Najčešći simptomi su iritacija, peckanje, crvenilo i oticanje vanjskih spolnih spolnih organa te iscjedak koji ovisi o vrsti vaginitisa. Mogući su i bolni seksualni odnosi.

Uzroci

Najčešći uzročnici vaginitisa su Trichomonas vaginalis, Candida albicans uzročnik vaginalne kandidijaze i Gardnerella vaginalis koja je uzročnik bakterijske vaginoze. Postoje faktori rizika koji povećavaju mogućnost infekcije, a to su u prvom redu uporaba antibiotika, dijabetes, trudnoća, korištenja kortikosteroida, učestalo mijenjanje partnera, kontracepcijske pilule, pretilost i visoki unos nerafiniranog šećera.

Liječenje

Vaginalna kandidijaza liječi se uspješno velikim brojem antimikotika, dok se bakterijska vaginoza najčešće liječi metronidazolom ili klindamicinom. Lijek izbora kod infekcije Trihomonas vaginalis je metronidazol.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se