Pretraži indekse:

Rubrika:


VAGINITIS

drugi nazivi: upala rodnice

Opis

Vaginitis ili upala rodnice, jedan je od najčešćih ginekoloških problema. Najčešći uzročnici vaginitisa su Trichomonas vaginalis, Candida albicans, uzročnik vaginalne kandidijaze, i Gardnerella vaginalis koja je uzročnik bakterijske vaginoze. Najčešći simptomi su iritacija, peckanje, crvenilo i oticanje vanjskih spolnih spolnih organa te iscjedak koji ovisi o vrsti vaginitisa. Mogući su i bolni seksualni odnosi.

 

Uzroci

Najčešći uzročnici vaginitisa su Trichomonas vaginalis, Candida albicans uzročnik vaginalne kandidijaze i Gardnerella vaginalis koja je uzročnik bakterijske vaginoze. Postoje faktori rizika koji povećavaju mogućnost infekcije, a to su u prvom redu uporaba antibiotika, dijabetes, trudnoća, korištenja kortikosteroida, učestalo mijenjanje partnera, kontracepcijske pilule, pretilost i visoki unos nerafiniranog šećera.

 

Liječenje

Vaginalna kandidijaza liječi se uspješno velikim brojem antimikotika, dok se bakterijska vaginoza najčešće liječi metronidazolom ili klindamicinom. Lijek izbora kod infekcije Trihomonas vaginalis je metronidazol.

 


Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

';
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
Naturala Anketa

Jutro ne mogu zamisliti bez: