Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Ulcerozni kolitis - tegobe i liječenje

Opis

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest crijeva karakterizirana upalnim procesima i ranama (ulceracijama) koja najčešće zahvaća distalni dio debelog crijeva i rektum. Postoje sličnosti između ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, ali je najveća razlika ta što ulcerozni kolitis zahvaća isključivo debelo crijevo dok se Crohnova bolest može pojaviti bilo gdje u crijevu i napredovati dublje u tkiva. Iako se ova bolest najčešće javlju u dobi između 15 i 35 godina, djeca i stariji također je mogu imati. Ulcerozni kolitis pojavljuje se pet puta češće kod osoba sa židovskim porijeklom. Ne postoji lijek za ulcerozni kolitis iako neki lijekovi mogu privremeno staviti bolest pod kontrolu.

Uzroci

Ne znaju se pravi uzroci ulceroznog kolitisa- najvjerojatnije je da se radi o različitim faktorima koji mogu uključivati genetiku, probleme sa funkcioniranjem imunološkog sistema i određene faktore u okolišu. Ulcerozni kolitis pojavljuje se pet puta češće kod osoba sa židovskim porijeklom. Budući se ulcerozni kolitis najčešće pojavljuje u razvijenom svijetu, moguće je da razvoju tog stanja pogoduje i prehrana bogata zasićenim masnoćama i procesuiranom hranom.

Liječenje

Ne postoji lijek za Chronovu bolest i ulcerozni kolitis – uz pravilan režim prehrane, liječnik može propisati uporabu kortikosteroida i drugih protuupalnih lijekova (sulfasalazin, mesalmin). Ponekad se propisuju antibiotici i antidijaroici. Teži slučajevi zahtijevaju kirurško liječenje

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se