Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Sinusitis - tegobe i liječenje

drugi nazivi: upala sinusa

Opis

Sinusi su zrakom ispunjene šupljine u kostima lubanje i dijele se na  frontalne sinuse u kostima iznad obrva, maksilarne sinuse u kostima obraza, etmoidne sinuse u kostima iza nosnog grebena i između očiju te  sfenoidne sinuse u kostima iza etmoidnih sinusa smještene u stražnjim regijama nosa.

Upala se najčešće događa kao posljedica infekcije koju uzrokuje virus, bakterija ili gljivica. Zdravi sinusi su protočni i drenaža sluzi u njima se događa spontano, međutim, kod upaljenih sinusa dolazi do blokade drenaže sluzi što pogoršava problem. Sinusitis može biti akutan, kroničan ili subakutan. Najveći broj akutnih sinusitisa uzrokovan je virusom prehlade.  Sinusitis je popraćen glavoboljom, osjećajem boli, osjetljivošću na dodir područja sinusa, začepljenim nosom te pratećim žuto-zelenim sekretom. Mogu se javiti temperature i opća slabost.

Uzroci

Sinusitis se obično javlja kao posljedica infekcije gornjih dišnih puteva ili kao posljedica alergijske reakcije (peludna groznica). U pozadini upale mogu stajati bakterije, virusi ili gljivice, ali i neki drugi iritansi (duhanski dim), promjene u tlaku zraka (plivanje, ronjenje, planinarenje), potom neke smetnje u nosnoj šupljini (nosni polipi, devijacija septuma) kao i fizičke ozljede sinusa.

Liječenje

Liječenje sinusitisa ima za cilj smanjiti upalu i pročistiti sinuse. Osim antibiotika, kortikosteroida i antihistaminika  i dekongestivna sredstva (kapi za nos) mogu olakšati simptome. Korisna je i upotreba fiziološke otopine, kao i ovlaživača zraka. Podržavanje i ojačavanje imunološkog sustava prirodnim preparatima će sigurno pomoći kod akutnog, a pogotovo kod kroničnog sinusitisa.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se