Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Respiratorna viroza - tegobe i liječenje

drugi nazivi: PREHLADA, dišna infekcija,  virusna respiratorna infekcija

Opis

Prehlada je dišna infekcija gornjih dišnih puteva uzrokovana virusom. Prehlada se najčešće javlja u zimskim mjesecima. Odrasle osobe obično imaju dvije prehlade godišnje dok ih djeca mogu imati i desetak. Ne postoji način sprečavanja, kao niti liječenja prehlade – mogu se samo ublažiti simptomi. Za razliku od gripe, kod prehlade povišena temperature nije previsoka, a i ostali se simptomi pojavljuju u blažem obliku.

Uzroci

Prehlade mogu biti uzrokovane s više od stotinjak različitih virusa iako ih je najveći broj uzrokovan rinovirusima. Mala djeca sa respiratornim problemima često šire rinoviruse putem sline i sekreta iz nosa. Ovi virusi se mogu širiti i dodirivanjem zaražene osobe i potom dodirivanjem svojih ustiju i nosa ili zajedničkim korištenjem telefona i tipkovnice kompjutora. Često je i širenje virusa zrakom putem kašljanja i kihanja.

Liječenje

Cilj liječenja prehlade je poboljšanje simptoma u što je moguće kraćem roku. Međutim, i u slučaju da ne učinite ništa vaša će prehlada otići najvjerojatnije u roku od desetak dana. Antibiotici ne mogu pomoći kod prehlade već se propisuju samo ako postoji opasnost od sekundarne bakterijske infekcije. Dekongestivi (kapi za nos) pomažu otvoriti nosne kanale kako bi se olakšalo disanje. Često se koriste zajedno s antihistaminicima, antitusicima, ekspektoransima i lijekovima za snižavanje povišene tjelesne temperature (aspirin, ibuprofen, diklofenak).

 

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se