Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Psorijaza - tegobe i liječenje

Opis

Psorijaza je vrlo česti dermatološki problem karakteriziran crvenkasto-ružičastim žarištima na koži prekrivenim srebrnkastim ljuskicama. Psorijaza se najčešće javlja na području vlasišta, koljenima, laktovima i preponama. To je kronična bolest koja se može pojavljivati na manjim ili većim površinama tijela, a njezin tijek i razvoj može biti vrlo različit među oboljelima. Smatra se da oko 2% populacije svih životnih dobi boluje od psorijaze. U većini slučajeva ne radi se o bolnim promjenama iako promjene mogu biti bolne. Oko 5-10% oboljelih od psorijaze može razviti psorijatični artritis, autoimunu bolest, koja uključuje promjene na zglobovima (bol, otekline).

Uzroci

Znanstvenici nisu sigurni što uzrokuje psorijazu, stanje u kojem oboljeli proizvode više stanica kože nego uobičajeno. Smatra se da bi problem mogao biti i u neispravnom radu imunološkog sustava. Čini se i da postoji genetska komponenta psorijaze – vjerojatnost da obolite od psorijaze je 20% ako ju je imao jedan od vaših roditelja. Nekoliko čimbenika može pogoršati već postojeću psorijazu – emocionalni stres, pretilost, ozljede kože i opekotine, streptokokne infekcije, hladan ili suhi zrak, neki lijekovi, alkohol i cigarete.

Liječenje

Od lokalnih pripravaka za liječenje psorijaze primjenjuje se 5% salicilne kiselina u vazelinu, lokalni kortikosteroidni, derivati vitamina D3 (kalcipotriol), derivati vitamina A (tazaroten) i cignolin (antralin, dithranol).

U liječenju psorijaze djelotvornom se pokazala primjena ultraljubičastog zračenja iz umjetnih izvora (PUVA terapija). Primjenjuje se UVB-svjetlo (valne duljine 311 do 315 nm) i UVA-svjetlo zajedno s psoralenima. I boravak na moru može ublažiti simptome.  

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se