Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Probavne virusne infekcije - tegobe i liječenje

drugi nazivi: DIJAREJA, proljev,  crijevne viroze

Opis

Proljev je simptom koji u pozadini može imati različite bolesti i stanja, a karakterizira ga povećana količina vode u stolici, volumen i učestalost stolice. Kada osoba ima proljev tekućina se ne apsorbira u crijevima već prevelika količina tekućine prolazi prebrzo kroz debelo crijevo. Akutni proljev je neugodna pojava, ali obično prestaje u roku od nekoliko dana. Međutim, ako proljev traje dulje od nekoliko dana, a popraćen je drugim simptomima kao što su jaki bolovi ili povišena temperature – bit će potrebno posjetiti liječnika što prije. Također, zbog dehidracije, postoji povećan rizik kod djece i starijih osoba te se preporučuje što prije posjetiti liječnika.

Uzroci

Većinu proljeva uzrokuju bakterije (Salmonela sp.), paraziti i virusi, često iz hrane i vode. Jedenje hrane i ispijanje pića na koja nismo naviknuli na putovanjima, može završiti stanjem koje nazivamo putnički proljev. Proljev može biti uzrokovan i reakcijom na neke lijekove (antibiotici) kao i na neke vitamine, minerale, ljekovito bilje ili umjetna sladila. Osobe s laktoza intolerancijom također mogu dobiti proljev kad konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode. Proljevi kod kojih se javlja krv u stolici uz pratnju visoke temperature mogu biti povezani s težim poremećajima u funkciji crijeva kao što su upalne bolesti i Crohnova bolest te zahtijevaju skrb liječnika.

Liječenje

U najvećem broju slučajeva, proljev prolazi sam po sebi, međutim, kod nekih proljeva je potrebno nadomjestiti tekućine infuzijom i propisati antibiotik ako je riječ o bakterijskoj infekciji. Nalazi li se u pozadini proljeva neka kronična bolest – naglasak je upravo na liječenju upravo te bolesti. U liječenju se mogu koristiti i adsorbensi (aktivni ugljen), opioidni antidiaroici i antikolinergici.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se