Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Predmenstrualni sindrom - tegobe i liječenje

drugi nazivi: PMS

Opis

Žene sa PMS-om (predmenstrualnim sindromom) iskuse veći broj fizičkih i emocionalnih simptoma koji se mogu pojaviti svaki mjesec, dva do 14 dana prije mjesečnice. Simptomi obično nestanu nakon pojave mjesečnice. PMS može započeti u bilo kojoj životnoj dobi, a završava nakon menopauze. Dvije trećine žena ima neki oblik PMS-a.

U psihičke smetnje koje se pojavljuju kao dio ovog sindroma spadaju – razdražljivost, emotivna osjetljivost, napetost, promjene raspoloženja, gubitak koncentracije itd., dok se kao fizičke smetnje mogu pojaviti umor, migrene, glad, porast tjelesne težine, nadutost, poremećaj sna, glavobolja – spominje se više od 150 različitih simptoma koji se mogu javiti kao dio PMS-a.

Uzroci

Iako je točan uzrok PMS-a nepoznat, najvjerojatnije se radi o hormonalnim promjenama koje mogu uključivati previsoku razinu estrogena, prenisku progesterona, nisku razinu hormona B6 ili drugih hranjivih tvari te niske razine serotonina u mozgu koji utječe na raspoloženje.

Liječenje

Kako bi se prevenirali simptomi PMS-a bilo bi dobro uključiti tjelesnu aktivnost u svakodnevni život, pokušati izbjeći stres i promijeniti prehrambene navike. Ponekad se u liječenju PMS-a poseže i za medikamentima koje propisuje vaš liječnik. Liječnik može propisati diuretike koji rješavaju nadutost i zadržavanje vode, nesteroidna protuupalna sredstva – za bol, glavobolje i grčeve, potom antidepresive i anksiolitike te hormonalnu kontracepciju.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se