Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Parkinsonova bolest - tegobe i liječenje

Opis

Parkinsonova bolest je progresivni poremećaj centralnog nervnog sistema (CNS-a) i simptomi ove bolesti se pojačavaju s vremenom. Kod Parkinsonove bolesti javlja se izraziti deficit neurotransmitera dopamina u onom dijelu mozga koji je odgovoran za kontrolu voljno koordiniranih pokreta i početka neke motoričke radnje. Kao posljedica deficita dopamina u dijelu mozga koji nadzire voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti – tremor, rigor i bradikinezija. Stanja u kojima se javljaju navedeni simptomi poznata su pod zajedničkim imenom – parkinsonizam.

Uzroci

Kod Parkinsonove bolesti dolazi do poremećene ravnoteže između neurotransmitera dopamina i acetilkolina zbog propadanja dopaminergičkih neurona. Razlog propadanja dopaminergičkih neurona još uvijek nije poznat. Smatra se da za to može biti odgovorno više različitih faktora kao što su genetska sklonost, faktori okoliša i virusi. Osim njih, odgovornima se smatraju i određeni pesticidi i herbicidi, dob i niže razine estrogena kod žena.

Liječenje

Liječenje Parkinsonove bolesti je simptomatsko i ne zaustavlja napredovanje bolesti. Uz primjenu lijekova liječenje uključuje i tjelovježbu i prilagođenu prehranu. Od lijekova se u liječenju parkinsonizna koristi levodopa koja se u mozgu pretvara izravno u dopamin te izravni stimulatori dopaminergičkih neurona  (apomorfin, bromokriptin, pramipeksol, ropinirol). Osim njih se koristi i inhibitori enzima monoaminoksidaze tipa B  (MAO B inhibitori – selegilin), inhibitori enzima katehol-O-metiltransferaze  (COMT-inhibitori – entakapon), antikolinergici  (biperiden) i amantadin – antivirotik koji je pokazao poboljšanje u početnim fazama bolesti. 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se