Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Menopauza - tegobe i liječenje

drugi nazivi: klimakterij

Opis

Menopauza ili klimakterij je period u kojem žena gubi svoju menstruaciju i plodnost  i predstavlja prirodni biološki događaj, a ne bolest ili grupu bolesti. Međutim, za neke žene fizički i emocionalni simptomi klimakterija mogu biti izuzetno teški.

Klimakterij uključuje hormonalne promjene u tijelu koje potom mogu izazvati fizičke simptome. Jajnici polako prestaju proizvoditi ženske spolne hormone (estrogene i progesterone), a pad razine estrogena događa se kroz dulji vremenski period. Taj pad može izazvati valove vrućine (valunge), noćna znojenja,  glavobolje, razdražljivost, tjeskobu, emocionalnu labilnost, slabljenje koncentracije, zaboravljivost i gubitak libida.

Pet godina nakon posljednje menstruacije mogu se pojaviti atrofija urogenitalnih organa, inkontinencija te problemi s mokrenjem. Kosa i koža postaju suhi, a nokti krhki. Desetak godina nakon posljednje menstruacije može se pojaviti osteoporoza i kardiovaskularne bolesti.

Menopauza se smatra završenom kada žena nije imala mjesečnicu cijelu jednu godinu. U prosjeku, menopauza se javlja u dobi od 51 godinu i varira od osobe do osobe. Perimenopauza, razdoblje u kojem žena počinje osjećati simptome menopauze može trajati pet godina prije nastupanja menopauze. Osim fiziološke menopauze, kirurška menopauza nastaje kada se kirurški uklone oba jajnika. Cilj liječenja je smanjiti rizike od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti.

Uzroci

Menopauza je uzrokovana postupnim smanjenjem estrogena i progesterona u jajnicima. Oba ova hormona reguliraju menstrualni ciklus i omogućavaju ljudsku reprodukciju. U godinama prije samog nastupanja menopauze, jajnici počinju proizvoditi niže količine estrogena i progesterona. Vrijeme nastupanja menopauze, uvelike se razlikuje od žene do žene. Studije pokazuju da pušačice brže ulaze u menopauzu od žena koje ne puše. Neki znanstvenici smatraju da je vrijeme nastupanja menopauze genetski uvjetovano. Menopauza se može pojaviti i zbog kirurškog odstranjenja jajnika te nastupiti kao posljedica kemoterapije ili zračenja.

Liječenje

Menopauza nije bolest i kod nje nije potrebno liječenje. Liječenje je usmjereno ka olakšavanju simptoma u čemu uvelike mogu pomoći i tjelesna aktivnost, boravak u prirodi i metode relaksacije.  Važna je kontrola tjelesne težine, izbjegavanje cigareta i alkohola te prehrana koja će spriječiti nastanak kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. Iako nekada toliko često propisivana, hormonska nadomjesna terapija, u posljednje se vrijeme izbjegava zbog brojnih nuspojava i koristi se uglavnom u slučaju učestalijih vazomotornih smetnji.

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se