Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Lupus - tegobe i liječenje

drugi nazivi: SISTEMSKI ERITEMSKI LUPUS

Opis

Sistemski eritemski lupus (najčešći oblik lupusa) je autoimuna bolest vezivnog tkiva koja može zahvatiti razne dijelove tijela od kože do živčanog sustava. Bolest karakterizira stvaranje autoantitijela koja greškom napadaju zdrave organe i tkiva te može utjecati na bilo koji dio tijela uzrokujući upalu i oštećenje u zglobovima, na srcu, plućima, bubrezima, mozgu. Više od 90% oboljelih ima neki oblik kožnog osipa, a više od polovice oboljelih ima bubrežnih i plućnih problema.

Uzroci

Znanstvenici ne znaju točan uzrok lupusa, iako se čini da kod ove autoimune bolesti, genetika i okruženje imaju svoj udio u nastanku bolesti. Lupus najčešće pogađa ljude između 15 i 45 godina starosti, ali se može javiti u djetinjstvu i kasnije u životu. Lupus je kronična bolest čiji je tijek različit od slučaja do slučaja. S obzirom na to da se lupus razvija kod većeg broja žena nego muškaraca, znanstvenici smatraju da i hormoni igraju ulogu u nastanku bolesti. Najveći broj simptoma bolesti može se objasniti stvaranjem protutijela na dijelove stanične jezgre kod oboljelih i odlaganjem imunokompleksa u pojedinim organima.

Liječenje

U smislu prevencije preporučuje se izbjegavanje izlaganja suncu, kontracepcijskim pilulama te nekim lijekovima (penicilin, sulfonamidi). Također se preporučuje redovita tjelesna aktivnost i osmišljavanje posebnog prehrambenog plana za oboljele od lupusa.

S obzirom na to da ne postoji pravi lijek za lupus, liječenje se prilagođava svakom bolesniku posebno. Lakši oblici bolesti koji uključuju temperaturu, artritis, glavobolju, promjene na koži i seroznim membranama, zahtijevaju simptomatsko liječenje nesteroidnim protuupalnim lijekovima i moguće antimalaricima koji se koriste kod promjena na koži i zglobovima.

Kod težih oblika bolesti, od kojih neki mogu biti opasni po život (anemija, trombocitopenija, teška bubrežna ili plućna oboljenja...) upotrebljavaju se kortikosteroidi, ponekad u kombinaciji s imunosupresivima. Kortikosteroidi brzo  umiruju upalu, međutim, zbog brojnih nuspojava njihova se pretjerana uporaba izbjegava.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se