Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Hipoparatireoza - tegobe i liječenje

drugi nazivi: hipoaktivna paratireoidna žlijezda

Opis

Parathormon (PTH) luči paratireoidna žlijezda smještena  sa svake strane tiroidne žlijezde (po dvije paratireoidne žlijezde sa strane svakog režnja štitnjače). Parathormon regulira količinu kalcija i fosfora u organizmu – minerala  potrebnih za zdravlje koštanog sustava. Kod ove bolesti postoji neravnoteža između kalcija i fosfora i u krvi se nalaze povišene količine fosfora.

Uzroci

Postoji niz uzroka za nastanak ove bolesti, a neki mogu podrazumijevati nerazvijene paratireoidne žlijezde, bolesti i liječenje štitne žlijezde zračenjem i lijekovima, karcinome, traume, Wilsonovu bolest itd.

Liječenje

Naglasak na liječenju je vraćanje normalne razine kalcija u tijelu. Ako imate ovu bolest trebat ćete doživotno uzimati kalcij i vitamin D koji je potreban u apsorpciji kalcija.Potrebne su i redovite kontrole kalcija i fosfora u krvi.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se