Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Hiperaktivna štitna žlijezda - tegobe i liječenje

drugi naziv: HIPERTIREOZA

 

Opis

Hipertireoza nastaje kada štitna žlijezda, parna žlijezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi previše hormona štitnjače. To je bolest učestalija kod žena nego kod muškaraca i najčešće se javlja kod žena između tridesete i četrdesete godine života. Stanje u kojem štitnjača luči previše hormona uzrokuje ubrzavanje vašeg metabolizma. Najčešće se hipertireoza javlja kao dio sindroma koji može uključivati gušu i izbočenje očnih jabučica, a poznata je i kao Gravesova bolest. Hipertireoza se može javiti i kao posljedica ekstremnog stresa ili tijekom trudnoće.

Uzroci

Znanstvenici sumnjaju da Gravesovu bolest, najčešći oblik hipertireoze, uzrokuju antitijela koja stimuliraju štitnjaču na proizvodnju hormona te da je riječ o autoimunoj bolesti. Međutim, hipertireozu mogu uzrokovati i tumori štitne žlijezde, hipofize, testisa ili jajnika, upala štitne žlijezde zbog virusne infekcije ili druge upale, unos prevelikih količina tiroidnog hormona i unos prevelikih količina joda. Kod hipertireoze je TSH u serumu smanjen, a T3 i T4 su obično povišeni.

Glavni simptomi koji mogu varirati od gotovo neprimjetnih pa sve do snažno izraženih su: gubitak na težini, povećani apetit, nervoza, nemir, nepodnošenje topline, pojačano znojenje, umor, grčevi u mišićima, česte stolice, menstrualne nepravilnosti kod žena, a može biti prisutna i guša.

Liječenje

Ovisno o stanju, uzrocima i jačini simptoma provodi se liječenje. Upotrebljavaju se antitiroidni lijekovi (propiltiouracil), radioaktivni jod ili odstranjenje manjeg ili većeg dijela štitne žlijezde kirurškim putem.

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se