Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Hemoroidi - tegobe i liječenje

Opis

Hemoroidi nastaju kada vene u rektumu ili anusu oteknu i postanu bolne. Neki hemoroidi mogu nestati sami po sebi, međutim, u većini slučajeva mogu izazvati dugotrajnu bol, svrbež i krvarenje. Postoje dvije vrste hemoroida – vanjski (obično uz otvor anusa) i unutranji (unutar anusa ili rektuma). Unutarnji hemoroidi često ne izazivaju bol dok je bol gotovo uvijek prisutna kod vanjskih hemoroida. U nekim slučajevima unutar hemoroida može nastati tromb što čini stanje bolnijim i ponakad zahtijeva kiruršku intervenciju.

Uzroci

Hemoroidi predstavljaju vrstu proširenih vena koje imaju tendenciju da se pojavljuju u starijoj dobi. Pretpostavlja se da između 70-80% populacije u nekom periodu života oboli od hemoroida. Uz dob se kao drugi faktor, navodi i tvrda stolica te neke bolesti (ciroza). Hemoroidi se mogu javiti i u trudnoći, kod osoba koji se ne bave fizičkom aktivnosti i uglavnom sjede kao i kod kroničnih proljeva, kroničnih zatvora i neadekvatne prehrane.

Liječenje

Blaži slučajevi liječe se promjenom prehrane (prehrana koja uključuje vlakna), konzumacijom dovoljnih količina vode i brigom oko redovite probave. U liječenju su dostupne kreme i čepići za liječenje unutarnjih i vanjskih hemoroida. Stanje se ponekad komplicira do te mjere da je potrebna kirurška operacija ili koagulacija laserom.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se