Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Gripa - tegobe i liječenje

Opis

Gripa je bolest uzrokovana virusom influence (RNA-virus) koji zahvaća dišni sustav (nos, grlo, bronhijalno stablo, pluća). Simptomi gripe obično su teži od simptoma prehlade te postoji vjerojatnost da će utjecati i na druge dijelove tijela. Postoje tri tipa virusa gripe: A, B i C. Gripa ima tendenciju da se razvije vrlo naglo. Gripa je vrlo zarazna virusna bolest koja se brzo širi od jedne do druge osobe. Većina ljudi sa zdravim imunitetom lako će preboljeti ovu neugodnu bolest, međutim, mala djece i starije osobe imaju veću vjerojatnost da razviju komplikacije kao što je upala pluća.

U zemljama Europske unije od posljedica gripe umre oko 40 000 ljudi godišnje. Kao najbolji način liječenja liječnici navode preventivno cijepljenje.

Uzroci

Gripu uzrokuju virusi influence koji se šire zrakom. Viruse kašljem, kihanjem i dodirom širi osoba zaražena gripom. Svake godine se prati koji je tip virusa influence trenutačno najdominantniji i prema tome se određuje vrsta preventivnog cjepiva.

Liječenje

Mirovanje, snižavanje temperature i unošenje puno tekućine obično je dovoljno za liječenje gripe. Blagi lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature mogu pomoći u ublažavanju simptoma gripe kao što su povišena temperatura, bolno grlo i bolovi u mišićima. Ako osoba spada u rizičnu skupinu – liječnik će propisati neki od antivirusnih lijekova (Tamilflu) koji se moraju primijeniti s prvim simptomima gripe kako bi bili najučinkovitiji. Osim analgetika i antipiretika preporučuje se upotreba dekongestiva sluznice nosa (kapi za nos) koji se mogu kombinirati s antihistaminicima i preparatima koji djeluju supresivno na kašalj kod suhog kašlja ili ekspektoransima koji se koriste kod produktivnog kašlja.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se