Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Gljivična infekcija - tegobe i liječenje

drugi naziv: KANDIDIJAZA

Opis

Kandidijaza je infekcija uzrokovana gljivicom Candida albicans, gljivicom koja se i prirodno u manjoj količini nalazi u našim crijevima. U malom broju infekcija uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata. Do zaraze može doći na sluznici usta, vagine, želuca i mokraćnog kanala te na očima. Smatra se da će minimalno 75% žena dobiti vaginalnu infekciju ovom gljivicom barem jednom tijekom života. Oralne infekcije najčešće su kod dojenčadi, starijih osoba te osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Uzroci

U normalnim uvjetima, kandida živi na sluznici usta, želuca, crijeva i vagine i ne uzrokuje infekciju. Kandidijaza se javlja tek kad dođe do prekomjernog bujanja gljivice. Uzroci mogu biti uzimanje određenih lijekova, posebice antibiotika i kortikosteroida te kontracepcijskih pilula, zatim trudnoća i prekomjerna tjelesna težina. Često se kandida javi nakon izliječene bakterijske infekcije ili kao posljedica različitih zdravstvenih stanja – oslabljenog imunološkog sustava, dijabetesa ili psorijaze.

Liječenje

Na raspolaganju za liječenje kandidijaze su brojni antifungalni lijekovi. Lijekovi izbora u liječenju gljivične infekcije su derivati imidazola – klotrimazol i polienski antibiotici kao što su nistatin, amfotericin i natamicin. Oni se, kod vaginalnih infekcija, propisuju kao vaginalne tablete, kreme ili masti. Terapija može trajati do tjedan dana. Muškarcima se lijekovi protiv gljivica propisuju u obliku krema ili tableta. Uz lokalnu primjenu antimikotika ponekad je kod tvrdokornih upala usne šupljine, želuca i crijeva, potrebno primijeniti i sistemsku terapiju u obliku antimikotskih tableta (npr. flukonazol).

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se