Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Glavobolja - tegobe i liječenje

drugi nazivi: MIGRENA

Opis

Migrena je vrlo teška glavobolja koja može biti praćena i vizualnim poremećajima, mučninom i povraćanjem. Tri su tipa migrene – migrena s aurom i migrena bez aure te migrena s produženom aurom. Aura predstavlja predznak prije samog migrenskog napada koji može biti vizualne prirode (blještanje u vidnom polju) ili se može raditi o poremećajima motorike i govora. U slučaju migrene s aurom, mogli biste imati takve vrste senzacija nekoliko minuta do sat vremena prije pojave same migrene. Smatra se da 10% odrasle populacije pati od migrena, a učestalija je kod žena nego kod muškaraca.

Uzroci

Znanstvenici nisu sigurni što uzrokuje migrene iako smatraju da su migrene posljedica poremećenog protoka krvi u mozgu. U početku krvne žile su kontrahirane što smanjuje krvni protok i dovodi do poremećaja vida, problema s govorom, slabosti, trnaca na jednom dijelu tijela itd. Kasnije, krvne se žile šire što dovodi do povećanog protoka krvi i jake glavobolje. Kod više od polovice bolesnika radi se o nasljednim faktorima.

Na migrene može utjecati slijedeće – alkohol, posebice pivo i crno vino, određene prehrambene namirnice – sir, čokolada, orasi, kikiriki maslac, neko voće (avokado, banana, agrumi), hrana s pojačivačima okusa (natrij glutamat), luk, mliječni proizvodi, meso koje sadrže nitrate (slanina, hrenovke, salame i suhomesnati proizvodi), fermentirana ili ukiseljena hranu. Na migrene može utjecati i PMS te hormonalne promjene, kao i učestalo plakanje, neki mirisi, zvukovi, lijekovi i svjetlosni podražaji. Stres, kao bolest modernog čovjeka, sigurno će biti jedan od okidača za migrene. Valja izbjegavati kofein i alkohol.

Liječenje

Liječenje migrene ovisi o uzrocima, a može uključivati terapiju lijekovima, promjenu načina prehrane i životnih navika, psihoterapiju i neke od alternativnih metoda liječenja. U liječenju se koriste blokatori sinteze prostaglandina (aspirin) i nesteroidna protuupalna sredstva (diklofenak, ibuprofen). Preporučuje se i upotreba eferescentnih tableta (šumećih) koje se brzo resorbiraju kao i supozitorija. 5HT1-agonisti ili triptani (npr. sumatriptan, zolmitriptan, naratriptan, rizatriptan) te neki drugi lijekovi (ergotamin-tartarat, dihidroergotamin) u posljednje su vrijeme unaprijedili liječenje migrene. Oni se u pravilu primjenjuju u trenutku kad započinje migrenski napad ili još bolje za vrijeme aure (u prodromalnoj fazi).

Iako mehanizam nije razjašnjen, migrene se mogu liječiti i beta-adrenergičkim blokatorima (lijekovima za liječenje srca), a učinkoviti su i triciklički antidepresivi.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se