Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Glaukom - tegobe i liječenje

Opis

Glaukom je sporo progresivna bolest koju karakterizira oštećenje očnog živca i može rezultirati sljepoćom. Riječ je o skupnom nazivu za cijeli niz bolesti koje uključuju  povišenje očnog tlaka, udubljenje papile vidnog živca i oštećenje vidnog polja. Zbog porasta očnog tlaka dolazi do pritiska na optički živac i do njegovog oštećenja. Glaukomi se dijele u tri osnovne velike skupine – primarni glaukomi, sekundarni glaukomi i prirođeni glaukomi. Primarni glaukomi se dijele na primarni glaukom širokog kuta i primarni glaukom uskog kuta.

Uzroci

Glaukom se razvija kad je stvaranje očne vodice povećano ili je njezino otjecanje otežano. Zbog toga dolazi do povećanja očnog tlaka, pritiska na živčana vlakna i krvne žile optičkog živca te do njihovog oštećenja i uništenja. Posljedično se može pojaviti sljepoća.

Liječenje

Rana dijagnoza je vrlo važna u liječenju, pacijenti bi trebali izbjegavati lijekove koji povećavaju očni tlak. Koriste se lijekovi za snižavanje povišenog očnog tlaka, a glaukom se može liječiti i laserom i kirurški.

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se