Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Giht - tegobe i liječenje

Opis

Giht je oblik artritisa koji se javlja kada se previše mokraćne kiseline nakuplja u tijelu i odlaže u zglobovima u obliku kristalića. Na tom mjestu može nastati snažna i neugodna upala. Giht najčešće pogađa muškarce starije od četrdeset godina i s obiteljskom poviješću gihta, a žene posebice nakon menopause. Prekomjerni unos hrane i alkohola, operacije, infekcije, fizički i emocionalni stres može dovesti do razvoja simptoma gihta.

Uzroci

Kada tijelo proizvodi previše mokraćne kiseline ili je ne izlučuje dovoljno, mokraćna kiselina će se nakupljati u tkivima u obliku igličastih kristala i uzrokovati bol. Postoji genetska sklonost razvoju gihta, a na njegov razvoj mogu utjecati i teške bolesti (rak, leukemija) ili upotreba određenih lijekova. Čimbenici rizika nastanka gihta su obiteljska anamneza, visoka razina triglicerida u krvi, prevelika konzumacija alkohola i hrane bogate purinom (meso, školjke, iznutrice, grahorice, gljive) zato što mokraćna kiselina nastaje njihovom razgradnjom. Ponekad je riječ i  o metaboličkom poremećaju.

Liječenje

Lijeka za giht nema te je liječenje simptomatsko. Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (ibuprofen) će spriječiti stvaranje prostaglandina, medijatora upale. U upotrebi je i kolhicin koji se izolira iz mrazovca (Colchicum autumnale) koji pomaže kod boli i oticanja zglobova. Izbjegava se njegova pretjerana upotreba zbog brojnih nuspojava. Ponekad se u liječenje uključuju i kortikosteroidi. Dobro je iz prehrane isključiti hranu bogatu purinom te pripaziti na tjelesnu težinu. 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se