Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Gastritis - tegobe i liječenje

Opis

Gastritis je upala želučane sluznice. Mnogi su faktori koji mogu uzrokovati gastritis, a najčešćim se uzrokom smatraju infekcija s Helicobacter pylori, koja uzrokuje čir želuca. Gastritis može uzrokovati i neka autoimuna bolest te dugotrajno korištenje nesteroidnih antireumatika (ibuprofen). Gastritis se može pojaviti u akutnom ili u kroničnom obliku. U posljednje vrijeme sve se više naglašava djelovanje stresa na razvoj gastritisa.

Uzroci

Gastritis može biti uzrokovan iritacijom na hranu koju konzumiramo, nekim autoimunim poremećajima i žučnim refluksom. Iritaciju može izazvati i upotreba lijekova (salicilna kiselina, nesteroidni antireumatici), alkohol, cigarete i pretjerano izlučivanje želučane kiseline kao posljedica stresa. Kao uzroci se ponekad mogu javiti i Crohnova bolest i sarkoidoza.

Liječenje

Liječenje najviše ovisi o uzroku gastritisa. U liječenju se koriste lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu (antacidi) ili oni koji smanjuju lučenje želučane kiseline. U slučaju dokazanog prisustva bakterije H. Pylori liječnik će odrediti tzv. trojnu terapiju koja se sastoji od kombinacije dva antibiotika i lijekova koji blokiraju lučenje želučane kiseline. Na sekreciju želučane kiseline utječu inhibitori, inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol) te blokatori H2-receptora (ranitidin). Uz njih se mogu koristiti i antacidi koji neutraliziraju želučanu kiselinu (aluminij hidroksid, magnezij hidroksid, kalcij karbonat, natrij bikarbonat).

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se