Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Debljina - tegobe i liječenje

drugi nazivi: pretilost, prekomjerna težina

Opis

Prekomjerna tjelesna težina može uzrokovati ili biti rizičan faktor kod brojnih bolesti uključujući bolesti srca, dijabetes, visoki krvni tlak, karcinome, moždani udar,  steoartritis i respiratorne bolesti. Rizik postaje veći ako su kilogrami koncentrirani na području struka. Na zapadu pretilost postaje sve veći i veći problem i sve više ljudi ima prekomjernu tjelesnu težinu ili pati od pretilosti što je posebno zabrinjavajuće u dječjoj dobi.

Uzroci

Brojni su faktori koji pridonose povećanju tjelesne težine:

- konzumacija zasićenih masnoća i visoko kalorijske hrane

- nedostatak fizičke aktivnosti

- genetika

- dob – stariji imaju tendenciju debljanja

- psihološka pozadina

- neki medicinski problemi (poremećaj rada nadbubrežne žlijezde i štitnjače)

Liječenje

Osim pravilne i uravnotežene prehrane i uključivanja fizičke aktivnosti postoje određene skupine lijekova kojima se smanjuje apsorpcija masti iz hrane koje liječnik može propisati kod prekomjerne težine. Postoje i lijekovi koji djeluju supresivno na osjećaj gladi ili koji ubrzavaju metabolizam, međutim, kod svih lijekova za liječenje debljine javljaju se brojne nuspojave tako da se ne preporučuje njihovo uzimanje bez dobrog promišljanja i savjeta iskusnog liječnika. U teškim se slučajevima problem pretilosti rješava kirurški gastričkim premosnicama.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se