Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Bronhitis - tegobe i liječenje

drugi nazivi: upala dušnika i bronha

Opis

Bronhitis je upala sluznice dušnika i bronha, koja je kod akutnog bronhitisa, obično povezana s virusnim infekcijama gornjeg dijela dišnog sustava. Češće se pojavljuje u zimskim mjesecima, a najviše obolijevaju mala djeca. Bolest traje kratko i rijetko se komplicira. Liječenje antibioticima nije potrebno, iako se često provodi. Simptomi mogu biti otežano disanje, povišena temperatura i pritisak u prsima. Akutni bronhitis obično traje nekoliko dana, iako kašalj može trajati i nekoliko tjedana poslije.

Kronični bronhitis, s druge strane, najčešće se javlja kod osoba koje puše i zajedno s emfizemom, poznat je kao kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB).

Kronični bronhitis obilježava perzistirajući produktivni (vlažni) kašalj. Ožiljno tkivo koje vremenom nastane u plućima, uzrokuje otežano disanje.

Uzroci

Akutni bronhitis najčešće uzrokuju isti virusi koji uzrokuju prehlade, no izloženost duhanskom dimu ili onečišćenja, stanja koje se naziva gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) kao i bakterijske infekcije također mogu uzrokovati akutni bronhitis.

Glavni uzročnici kroničnog bronhitisa su pušenje i dugotrajno izlaganje onečišćenom zraku, prašini i duhanskom dimu iz okoliša. Tijekom svog života 40 % pušača razvije kronični bronhitis. 

Liječenje

Akutni bronhitis koji uzrokuju virusi obično prolazi samoliječenjem u roku od 7 do 10 dana. Dobro je u zatvorenom prostoru upotrebljavati ovlaživač zraka te uzimati lijekove koji razrjeđuju sluz i djeluju ekspektorirajuće. Potrebno je piti puno tekućine. Antibiotici se ne preporučuju u liječenju prethodno zdravih osoba. Oni se primjenjuju samo u osoba s težim kroničnim bolestima pluća i srca te pri pojavi gnojnog iskašljaja.

Kod kroničnog bronhitisa koriste se bronhodilatatori i inhalacijski kortikosteroidi, a prema potrebi i antibiotici, dok se kod težih slučajeva bolesnicima daje kisik.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se