Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Astma - tegobe i liječenje

Opis

Astma je učestala kronična upalna bolest dišnih puteva koju karakteriziraju problemi pri disanju. Simptomi uključuju kašalj, otežano disanje i zviždanje u bronhijima i plućima uz naglašeno produžen izdisaj. Često nastaje zbog alergijske reakcije i neprimjereno jakog imunološkog odgovora, međutim, može se javiti i kao posljedica upale traheja i bronhija.

Astma može biti alergijska ili nealergijska. Kod alergijske astme, alergijski iritansi, kao što su prašina, dlaka životinja i pelud – mogu izazvati astmatični napadaj. Nealergijski tip astme ne uključuje pojačan imunološki odgovor već ga mogu potaknuti stres, tjeskoba, hladni zrak, virusi ili dim. Nekim pacijentima se astma pojavljuje i kao posljedica fizičke aktivnosti (vježbanje). Iako ne postoji pravi lijek za astmu – ova bolest se može držati pod kontrolom djelovanjem lijekova na njezine simptome.

Uzroci

Astmu najvjerojatnije uzrokuje više faktora. Genetika igra važnu ulogu u nastanku astme i vrlo je vjerojatno da ćete razviti astmu ako je imaju druge osobe u vašoj obitelji. Kod osjetljivih pojedinaca, važnu ulogu igraju i alergeni, ali i infekcije koje mogu povećati izglede za razvoj astme.

Liječenje

Lijekovi za dugoročnu prevenciju – kortikosteroidi, beta-2-agonisti s produženim djelovanjem, teofilin s postupnim otpuštanjem, kromoni i antileukotrieni. Lijekovi kod napadaja astme – bronhodilatatori kao što su beta-2-agonisti kratkog djelovanja, antikolinergici, teofilin kratkog djelovanja, te adrenergici za teške astmatske napadaje ili status astmatikus.Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se