Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Alergijski rinitis - tegobe i liječenje

drugi nazivi:  rinitis, alergije, peludna groznica

Opis

Alergijski rinitis predstavlja alergijsku reakciju koja se događa kada imunološki sustav pretjerano reagira na pojavu određenog alergena u okolišu (npr. pelud). Postoje dvije vrste alergijskog rinitisa – sezonski rinitis i cjelogodišnji alergijski rinitis. Peludna groznica, odnosno sezonski rinitis, uzrokovana je vanjskim alergenima, peludi, koja se pojavljuje s cvjetanjem stabala, trava i korova dok cjelogodišnji alergijski rinitis može biti uzrokovan alergenima kao što su prašina, grinje, dlaka kućnih ljubimaca i plijesni.

Simptomi alergijskog rinitisa nalikuju prehladi, međutim oni nisu uzrokovani virusom. Kada udišete alergen, vaš imunološki sustav odmah kreće u akciju i otpušta IgE kao i medijatore upale (poput histamina) u dišnim putevima (nosu). Vaš nos i sinusi mogu postati začepljeni i iritantno svrbjeti. Znanstvenici nisu najsigurniji koji je razlog zbog kojeg imunološki sustav tako pretjerano reagira na alergen. Simptomi alergijskog rinitisa mogu se protezati od blagih do teških. Mnogi ljudi koji imaju alergijski rinitis imaju i astmu.

Uzroci

Imunološki sustav je dizajniran za borbu protiv štetnih tvari kao što su bakterije, virusi i gljivice. Međutim, kod alergijskog rinitisa, imunološki sustav pretjerano reagira na bezazlene tvari kao što su npr. pelud, plijesni i dlaka kućnih ljubimaca, koje pokreću alergijsku reakciju.
Sezonski alergijski rinitis uzrokovan je alergijom na pelud i spore koje prenosi vjetar (ovisno o sezoni i području).

 Najčešći uzročnici peludne groznice:
• ambrozija – najčešći sezonskih alergen koji se javlja ljeti
• peludi trava – kasno proljeće i ljeto
• pelud stabala – proljeće

Cjelogodišnji rinitis uzrokovan je alergijskom reakcijom na lebdeće čestice kao što su dlaka i koža kućnih ljubimaca, prašina i grinje u domu i plijesni.

Liječenje

Ovisno o tipu alergijskog rinitisa, liječnik će vam preporučiti metodu liječenja. Osim samog izbjegavanja uzročnika vašeg alergijskog rinitisa u otklanjanje simptoma se mogu uključiti:

• oralni H1-antihistaminici
• intranazalni H1-antihistaminici
• intranazalni kortikosteroidi (beklometazon)
• intranazalni kromolini
• antileukotrieni
• potkožna specifična imunoterapija
• sublingvalna specifična imunoterapija
• nazalna specifična imunoterapija

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se