Pretraži indekse:

Rubrika:


ULCEROZNI KOLITIS

Prehrana

Iako prehrana ne može izliječiti ulcerozni kolitis, neke studije sugeriraju da je povećan rizik za dobivanje ulceroznog kolitisa kod osoba koje jedu hranu bogatu zasićenim masnoćama te uzimaju premalo voća i povrća.

Uzimajte manje mliječnih proizvoda, masti i začinjene hrane. Konzumirajte voće i povrće i koristite vlakna u prehrani. Prehrana bogata vlaknima ponekad može pomoći, ali u nekim slučajevima i odmoći kod ulceroznog kolitisa.

Jedite voće puno antioksidansa kao što su borovnice, višnje, rajčice, a od povrća tikvice i paprike. Konzumirajte hranu bogatu kalcijem, magnezijem i B vitaminima kao što su cjelovite žitarice, bademi, grahorice i cjelovite žitarice, zelenolisno povrće (špinat i kelj) i morske alge.

Jedite pet do šest manjih obroka dnevno. Izbjegavajte rafinirano bijelo brašno, tjesteninu i šećer. Koristite hladnoprešano i nerafinirano biljno ulje. Smanjite ili eliminirajte transmasne kiseline pronađene u margarinu te pekarskim i slastičarskim proizvodima. Izbjegavajte kofein, alkohol i duhan. Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Bavite se tjelovježbom pet dana u tjednu po 30 minuta dnevno.

 

Dodaci prehrani

FOLNA KISELINA (800 mcg dnevno) – mnoge osobe s ulcerativnim kolitisom imaju deficit određenih vitamina i mineral. Deficit folne kiseline je vrlo čest te ju je potrebno nadomjestiti.

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na ukupno zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije koje sadrže laktobacile ili bifidobakterije – korisne su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha. Probiotici uravnotežuju probavu te djeluju povoljno kod niza bolesti te općenito u održavanju dobrog zdravlja.

VITAMIN D (1000 IU dnevno pod medicinskim nadzorom) – smanjene količine D vitamina, posve su uobičajene kod osoba s ulceroznim kolitisom. Suplementacija pomaže prevenirati gubitak koštane mase kod oboljelih.

 

 


Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





';
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
Naturala Anketa

Kozmetički proizvodi