Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Sportske ozljede - prehrana po tegobama

drugi nazivi: uganuća, istegnuća

Prehrana

Primijećeno je da se kod osoba koje su imale vrlo ozbiljne ozljede stanje poboljšalo prehranom s višim udjelom proteina koji su tijelu potrebni za regeneraciju tkiva.

Dobri izvori proteina su riba, piletina i sojine prerađevine.

Dodaci prehrani

VITAMIN C (250-500 mg da puta dnevno) i BETA-KAROTEN (50 000 IU dnevno kroz pet dana) – tijelo koristi u izgradnji vezivnog tkiva. Također su korisni u ublažavanju boli.

BROMELIN (250-500 mg tri puta dnevno između obroka) – bromelin je proteolitički enzim koji se dobiva iz ananasa i ima protuupalno djelovanje te smanjuje oticanje. Osobe na terapiji antikoagulansima i lijekovima za sniženje tlaka trebaju uzimanje bromelina dogovoriti sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

CINK (15-30 mg dnevno) – pomaže u zacjeljivanju rana.

GLUKOZAMIN (1500 mg dnevno) i HONDRIOTIN (800-1200 mg dnevno) – glukozamin sulfat je esencijalan za zdravlje i obnavljanje hrskavičnog tkiva. Mnoga su istraživanja dokazala djelovanje na smanjenje simptoma osteoartritisa te kod obnavljanja vezivnog tkiva. Njegovo je korištenje sigurno. Hondriotin sulfat smanjuje bol, povećava pokretljivost zglobova i pospješuje zdravlje i obnavljanje hrskavičnog tkiva. Najčešće se ta dva preparata zajednički kombiniraju u pripravcima za obnavljanje vezivnog tkiva.

 

 

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se