Pretraži Zdravlje AZ: 21


Prehlada - prehrana po tegobama

drugi nazivi: dišna infekcija, respiratorna viroza, virusna respiratorna infekcija

Prehrana

Uzimajte dosta tekućine i odmarajte kako biste prikupili energiju i izbjegli komplikacije. Konzumirajte svježe voće i povrće koja sadrži antioksidanse, posebice vitamin A, C i D. Kokošja juha te topli čajevi i napitci pomažu ublažiti iritaciju sluznice grla i djeluju lagano mukolitički (razgrađuju i omekšavaju bronhijalnu sluz).

 

Dodaci prehrani

VITAMIN C (500-1000 mg dnevno) – kao antioksidans i za imunološku podršku.

SPIRULINA u nekim preliminarnim istraživanjima primijećeno je da modrozelena alga spirulina zaustavlja reprodukciju virusa.

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije u studiji provedenoj u vrtićima na djeci koja su pila mlijeko obogaćeno laktobacilima, primijećeno je da je smanjena učestalost i težina simptoma kod virusnih infekcija. Neke studije provedene na odraslim osobama u koje su bili uključeni probiotici zajedno s multivitaminima pokazale su smanjenu učestalost pojavljivanja virusnih oboljenja.

CINK (15-30 mg dnevno) – vašem je tijelu cink potreban za normalno funkcioniranje imunosnog sustava te se smatra da uzimanje cinka pomaže i kod prevencije iako za potvrđivanje te tvrdnje ne postoje snažni dokazi.

MATIČNA MLIJEČ hrana matice u košnici, savršen je proizvod prirode, a mnogim je studijama dokazano njeno blagotvorno djelovanje na podizanje imuniteta, regeneraciju  i općenito dobru kondiciju organizma. Matična mliječ se može uzimati kroz tri mjeseca u dozi – (200-500 mg liofilizirane matične mliječi na dan). Kod kupnje treba pripaziti da se radi o kvalitetnom proizvođaču koji ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji pčelinjih proizvoda.  

BETA-1,3 GLUKAN – polisaharid izoliran iz stijenka kvasaca, mekinja zobi i ječma te nekih gljiva (Shiitake, Reishi, Maitake gljiva) koji ima sposobnost podizanja prirodne obrane organizma stimulacijom i aktivacijom makrofaga, neutrofila i ostalih obrambenih stanica krvi. Beta glukan do sedam puta povećava funkciju i broj makrofaga koji predstavljaju prvu liniju borbe protiv stranih stanica u organizmu. Istraživanja na životinjama pokazala su da imunostimulacija izazvana beta-glukanom inhibira rast stanica raka i metastaza i sprečava ili smanjuje infekcije bakterijama, virusima, parazitima i gljivicama. Dnevna doza se prilagođava kod različitih oboljenja i stanja organizma i iznosi – (200-500 mg za lakše infekcije) te (1000- 3000 mg za teža i kancerozna oboljenja). Proizvodi koji sadrže beta-1,3 glukan smatraju se sigurnima, nuspojave i kontraindikacije nisu primijećene. 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se