Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Parkinsonova bolest - prehrana po tegobama

Prehrana

Ne pokušavajte liječiti Parkinsonovu bolest samo alternativnim ili komplementarnim terapijama – kod svih težih bolesti nužna je zajednička suradnja konvencionalne medicine i komplementarne terapije kako bi se ublažili simptomi i usporio razvoj bolesti.

Prehrana s niskim udjelom proteina pomaže tijelu da bolje iskorištava lijekove koji se daju kod Parkinsonove bolesti (levodopa i karbidopa). Proteini se preporučuju konzumirati više u večernjim satima nego preko dana. Prehrana obogaćena vlaknima pomaže kod konstipacije koja je učestali simptom Parkinsonove bolesti. Neke studije sugeriraju da napitci sa kofeinom mogu smanjiti progresiju bolesti. Mnogi dodaci prehrani mogu biti kontraindicirani kod Parkinsonove bolesti te je potrebno porazgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije njihovog uzimanja.

Dodaci prehrani

KOENZIM Q10 (1200 mg dnevno) – u dvostruko slijepoj studiji, osobe s ranim znakovima Parkinsonove bolesti pokazale su značajno usporavanje bolesti uzimanjem koenzima Q10.

METIONIN (5 g dnevno) – preliminarne studije smatraju da aminokiselina metionin pozitivno djeluje na tretiranje simptoma Parkinsonove bolesti.

NADH (5 mg dvaput dnevno) je aktivna forma vitamina B3 u tijelu i dokazano smanjuje simptome i poboljšava moždanu funkciju kod osoba s Parkinsonovom bolešću.

FENILALANIN se uzima isključivo prema preporuci liječnika – u jednoj studiji D-fenilalanin je poboljšao motoriku i smanjio tremor kod osoba s Parkinsonovom bolešću. Međutim, ne smije se uzimati s nekim lijekovima (levodopa) jer može interferirati sa transportom L-dope u mozgu.

VITAMIN C (1000 mg) i VITAMIN E (do 800 IU) – pokazali su se djelotvornim u ranim stadijima bolesti i odgodili potrebu za lijekovima.

VITAMIN B2 (30 mg triput dnevno) i VITAMIN B6 prema dozi koju odredi liječnik ili ljekarnik mogu se uzimati zajedno s lijekovima za Parkinsonovu bolest. Vitamin B6 može interferirati s metabolizmom nekih lijekova i smanjiti njihov efekt te je kod njegove upotrebe potreban oprez.

VITAMIN D se uzima prema preporuci – deficit vitamina D je učestao kod Parkinsonove bolesti te se preporučuje njegovo dodavanje u prehranu.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se