Pretraži Zdravlje AZ:


Istegnuća - prehrana po tegobama

drugi nazivi: SPORTSKE OZLJEDE, uganuća

Prehrana

Primijećeno je da se kod osoba koje su imale vrlo ozbiljne ozljede stanje poboljšalo prehranom s višim udjelom proteina koji su tijelu potrebni za regeneraciju tkiva.

Dobri izvori proteina su riba, piletina i sojine prerađevine.

 

Dodaci prehrani

VITAMIN C (250-500 mg da puta dnevno) i BETA-KAROTEN (50 000 IU dnevno kroz pet dana) – tijelo koristi u izgradnji vezivnog tkiva. Također su korisni u ublažavanju boli.

BROMELIN (250-500 mg tri puta dnevno između obroka) – bromelin je proteolitički enzim koji se dobiva iz ananasa i ima protuupalno djelovanje te smanjuje oticanje. Osobe na terapiji antikoagulansima i lijekovima za sniženje tlaka trebaju uzimanje bromelina dogovoriti sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

CINK (15-30 mg dnevno) – pomaže u zacjeljivanju rana.

GLUKOZAMIN (1500 mg dnevno) i HONDRIOTIN (800-1200 mg dnevno) – glukozamin sulfat je esencijalan za zdravlje i obnavljanje hrskavičnog tkiva. Mnoga su istraživanja dokazala djelovanje na smanjenje simptoma osteoartritisa te kod obnavljanja vezivnog tkiva. Njegovo je korištenje sigurno. Hondriotin sulfat smanjuje bol, povećava pokretljivost zglobova i pospješuje zdravlje i obnavljanje hrskavičnog tkiva. Najčešće se ta dva preparata zajednički kombiniraju u pripravcima za obnavljanje vezivnog tkiva.