Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Gljivična infekcija - prehrana po tegobama

drugi naziv: KANDIDIJAZA

Prehrana

U prehranu uvrstite mliječne napitke bogate probioticima – izaberite jogurte obogaćene laktobacilima jer je kod takvih napitaka primijećeno povoljno djelovanje na kandidijazu.

U prehranu uvrstite cjelovite žitarice i izbjegavajte procesuiranu hranu te izbjegavajte prekomjerno uzimanje šećera. U studiji koja je uspoređivala različite razine šećera u urinu žena s kroničnom kandidijazom primijećeno je da se kod žena koje su smanjile uzimanje šećera dramatično smanjila i infekcija kandidom u 90 % slučajeva. Uz smanjen unos šećera potrebno je smanjiti i unos mlijeka i umjetnih sladila te smanjiti konzumaciju kruha i sira.

“Kandida dijeta” podrazumijeva i smanjen unos alkohola.

Dodaci prehrani

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije vrsta Lactobacillus, Bifidobacteria i Sacchromyces boulardi – korisni su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha. Probiotici uravnotežuju probavu te pomažu u smanjenju neugodnih simptoma, a posebice su korisni kod kandidijaza koje se javljaju kao posljedica korištenja antibiotika.

VITAMIN C (500 -1000 mg dnevno), VITAMIN E (200-400 IU dnevno) i SELEN (200 mcg dnevno) smanjuju upalu i ojačavaju imunosni sustav.

ESENCIJALNE MASNE KISELINE – pomažu u smanjenju upale. Najkorisnija je zajednička uporaba gama-linolenske, omega-6 masne kiseline iz noćurka i alfa-linolenske, omega-3 masne kiseline iz lanenog ili ribljeg ulja. Preporučljivo je eliminirati i masnoće životinjskog podrijetla te jesti više ribe i orašastih plodova. Ako ste na terapiji antikoagulansima, posavjetujete se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom oko uzimanja ribljeg ili lanenog ulja.

BETA-1,3 GLUKAN je polisaharid izoliran iz stijenka kvasaca, mekinja zobi i ječma te nekih gljiva (Shiitake, Reishi, Maitake gljiva) koji ima sposobnost podizanja prirodne obrane organizma stimulacijom i aktivacijom makrofaga, neutrofila i ostalih obrambenih stanica krvi. Beta glukan do sedam puta povećava funkciju i broj makrofaga koji predstavljaju prvu liniju borbe protiv stranih stanica u organizmu.

Istraživanja na životinjama pokazala su da imunostimulacija izazvana beta-glukanom inhibira rast stanica raka i metastaza i sprečava ili smanjuje infekcije bakterijama, virusima, parazitima i gljivicama. Dnevna doza se prilagođava kod različitih oboljenja i stanja organizma i iznosi – (200-500 mg za lakše infekcije) te (1000- 3000 mg za teža i kancerozna oboljenja). Proizvodi koji sadrže beta- 1,3 glukan smatraju se sigurnima, nuspojave i kontraindikacije nisu primijećene.

KALCIJ (1000-1500 mg dnevno) primijećene su opetovane infekcije kandidom kod osoba sa smanjenim unosom kalcija u prehranu. Uz kalcij uzimajte i magnezij (750-1000 mg dnevno).

 

 

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se