Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Atopijski dermatitis - prehrana po tegobama

drugi nazivi: DERMATITIS, alergijski dermatitis, ekcem, neurodermatitis, atopijski dermatitis

Prehrana

Izbjegavajte izlaganje alergenima iz okoliša i hrane. Neke namirnice kao što su mlijeko, soja, citrusi, orašasti plodovi, pšenica, riba, jaja, kukuruz i rajčice mogu uzrokovati alergije. Preporučljivo je konzumirati manje zasićenih masnoća, rafinirane hrane i šećera. Te namirnice mogu izazvati upalne procese u organizmu. Jedite više svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i namirnica s esencijalnim masnim kiselinama (riba i sjemenke). Smanjite uzimanje kave jer je kod nekih osoba primijećeno poboljšanje smanjenjem unosa tog napitka.

Dodaci prehrani

RIBLJE ULJE (10 g dnevno kroz 10 mjeseci) – u jednoj je studiji dokazano da se kod osoba koje su uzimale riblje ulje ekvivalentno 1.8 g EPA ekcem znatno povukao nakon 12 tjedana. Znanstvenici smatraju da je riječ o smanjenju leukotrijena B4 koji imaju značajnu ulogu u nastanku upale. Ako ste na terapiji antikoagulansima, porazgovarajte s liječnikom o uzimanju ribljeg ulja.

PROBIOTICI – bifidobakterije ili laktobacili mogu osnažiti imunitet i kontrolirati alergijske reakcije, posebice kod djece. Međutim, neki rezultati u korištenju probiotika su oprečni i potrebne su daljnja istraživanja.

ULJE NOĆURKA I BORAŽINE (6 g hladnoprešanog ulja dnevno, 500-1000 mg GLA dnevno) – u nekim je studijama dokazano da uzimanje hladnoprešanog  ulja noćurka smanjuje svrbež koji se javlja kod ekcema. Boražina, jednako kao i hladnoprešano ulje noćurka, sadrži GLA – gama linolensku kiselinu koja ima protuupalno djelovanje. Odrasli uzimaju 500 do 1000 mg gama linolenske kiseline dnevno, a djeca u skladu sa svojom tjelesnom težinom.

VITAMIN C (1000 mg, dva do tri puta dnevno) – vitamin C djeluje kao antihistaminik. U jednoj je studiji pokazao smanjenje simptoma kod ekcema, međutim, potrebne su nove studije koje bi to potvrdile.

BROMELIN (100- 250 mg, dva do četiri puta dnevno) – bromelin je proteolitički enzim dobiven iz ananasa koji pokazuje smanjenje simptoma.

FLAVONOIDI – antioksidansi koji se nalaze u crnom bobičastom voću imaju protuupalno djelovanje, ojačavaju vezivno tkivo i pomažu kod smanjenja simptoma alergijske reakcije. Flavonoidi koji se mogu koristiti kao dodaci prehrani: KATEHIN (25-150 mg, 2-3 puta dnevno), KVERCETIN (50-250 mg, 2-3 puta dnevno), HESPERIDIN (50-250 mg, 2-3 puta dnevno) i  RUTIN (50-250 mg 2-3 puta dnevno).


Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se