Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Ateroskleroza - prehrana po tegobama

Prehrana

Zdrave prehrambene navike mogu smanjiti visok kolesterol, povišen krvni tlak i prekomjernu težinu koji predstavljaju glavne rizične čimbenike kod srčanih bolesti. Preporučuje se prehrana s niskim udjelom masnoća, pogotovo zasićenih masnoća te upotreba nezasićenih masnih kiselina u prehrani (maslinovo ulje). Druge namirnice koje se preporučuju su žitarice, povrće, voće, mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoća, bijelo meso (piletina, puretina), hladnoprešana i nerafinirana biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke. Preporučljivo je i konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama kao i smanjen unos soli, slatkiša i alkohola.

Dodaci prehrani

RIBLJE ULJE (3-6 g) ribljeg ulja koje sadrži minimalno 30% omega-3 masnih kiselina dnevno – pokazuje smanjenje rizika za aterosklerozu i srčane bolesti. Dokazano je da uzimanje ribljeg ulja smanjuje nastanak arterijskog plaka.

FOLNA KISELINA – smanjuje razine homocisteina, aminokiseline koja je povezana sa aterosklerozom i srčanim bolestima.

NIACIN, B3 vitamin (2000 mg dnevno) – u preliminarnoj studiji u kombinacijom s lijekovima koje je propisao liječnik došlo je do značajnijeg smanjenja kolesterola u krvi kao i smanjenog nastanka ateroskleroze na karotidnim arterijama.

SELEN (100 mcg dnevno) – prijavljeno je smanjenje rizika obolijevanja i smrti od srčanih bolesti kod suplementacije selenom.

BETA-SITOSTEROL (800 mg dnevno podijeljeno u dvije doze prije jela) – Beta-sitoterol je biljni sterol koji djeluje na inhibiciju adsorpcije kolesterola iz crijeva. Smatra se da beta-sitosterol smanjuje razinu LDL kolesterola u tijelu. Budući da beta-sitosterol može smanjiti i adsorpciju vitamina E i beta karotena, moguće je da će biti potrebna njihova suplementacija.

KOENZIM Q10 (100 mg dnevno) – znanstvenici smatraju da koenzim Q10 inhibira stvaranje krvnih ugrušaka te povećava razinu antioksidansa. Iako treba provesti još dosta studija da bi se ta tvrdnja dokazala, postaje snažne indikacije koje govore tome u prilog. Osobe koje su na terapiji statinima moguće da imaju niže koncentracije koenzima Q10 i tijelu i vjerojatno je da će trebati uzimati nadomjestak.

TOKOTRIENOLI, spojevi slični vitaminu E (200 mg dnevno) – smatra se da ovi potentni antioksidansi usporavaju proces ateroskleroze.

VITAMIN E (100-200 IU dnevno) – Vitamin E je antioksidans kojeg je korisno uzimati kod ateroskleroze te kako bi se smanjila mogućnost razvitka srčanih bolesti.

VITAMIN C (250 mg, dva puta dnevno) – vitamin C pruža zaštitu od ateroskleroze i razvoja srčanih bolesti.

 

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se