Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Zingiber officinale - ljekovito bilje

Vrsta: Zingiber officinale, Zingiberaceae

Hrvatski naziv: đumbir

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: podanak

SASTAV: Ugljikohidrati (škrob), lipidi, eterična ulja, aminokiseline, smole, diterpeni, vitamini, minerali,

UPOTREBA: U prehrani se koristi kao začin. U fitoterapiji je korišten kod gastritisa, čira, kolika, flatulentne dispepsije, flatulentnih intestinalnih kolika. Moderna medicina koncentrira se na sposobnost đumbira da spriječi mučninu i povraćanje (pogotovo kod putovanja), njegovo svojstvo digestiva i pomoći kod upalnih procesa (osteoartritis i reumatoidni artritis).

DOZIRANJE: Kao antiemetik 1-2 g suhog ekstrakta pola sata prije putovanja ili 0.5 g 2-4 puta dnevno. Druge primjene: 0.25-1 g podanka u prahu 3 puta dnevno. 1.5-3 mL tinkture (1:5) 3 puta dnevno ili 1.7-5 mL dnevno.

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su antitrombotičko, antimikrobno, antikancerogeno,antiulkusno,  antioksidativno, protuupalno, hipoglikemijsko, hipo- i hipertenzivno, kolagogno, antihiperkolesteremičko, stomahičko, inhibitorno za prostaglandine i trombocite i antiemetičko djelovanje. Ovo posljednje su dokazala i klinička istraživanja.

NUSPOJAVE:  Đumbir je netoksičan i neiritirajući. Nema dokumentiranih nuspojava.

KONTRAINDIKACIJE: Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Đumbir je abortiv i uterolitik i ne smije se uzimati u trudnoći u količinama većim od onih koje se uzimaju hranom.

 

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se