Advertisement

Pretraži Zdravlje AZ:


Vražja kandža - ljekovito bilje

Vrsta: Harpagophytum procumbens, Pedaliaceae

Hrvatski naziv: vražja kandža, harpagofit

DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Sekundarni korjenov gomolj

SASTAV:  Ugljikohidrati, diterpeni, iridoidi (harpagozid, harpagid, ...), fenilpropanoidi (akteozid, izoakteozid), aminokiseline, flavonoidi, triterpenoidi, steroli. Cvijet, stabljika i zreli plod nemaju harpagozida. Droga ne smije imati manje od 1.2% harpagozida.

UPOTREBA: U fitoterapiji je korištena kao stomahik, gorki tonik, kod artritisa, gihta, mialgije, lumbaga, pleurodinije i reumatskih bolesti.

DOZIRANJE: Kod bolnog artritisa i tendonitisa: 1-3 g suhe droge 3 puta dnevno kao dekokt; 1-3 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u 25% alkoholu) 3 puta dnevno. Kod gubitka apetita i dispepsije:  0.5 g suhe droge 3 puta dnevno kao dekokt; 1 mL tinkture (1:5 u 25% alkoholu) 3 puta dnevno. Klinička istraživanja koristila su 2-4.5 g droge podijeljeno u 3 doze za tretiranje boli u donjem dijelu leđa. Kliničko ispitivanje kod osteoartritisa koristilo je 2.6 g droge dnevno kroz 4 mjeseca.

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su kontradiktorne rezultate kod ispitivanja protuupalnog učinka:  učinak ovisi o načinu uzimanja (parenteralno ima djelovanje, oralno nema) i tipu upalnog procesa. Drugi učinci koje je vražja kandža ispoljila su kardioaktivno, protektivno kod ventrikularnih aritmija, inhibirajuće na acetilkolinom i barij-kloridom uzrokovane kontrakcije ileuma i jejunuma, hipotenzivno, antioksidativno, protutumorsko, antidijabetičko, antiplazmodijsko i antifungalno djelovanje.  Klinička istraživanja dokazala su da vražja kandža pomaže kod osteoartritisa, boli u donjem dijelu leđa i različitih bolnih stanja.

NUSPOJAVE: Iz kliničkih istraživanja prijavljene su blage probavne nuspojave (proljev, nadutost), alergijska kožna reakcija,  nesanica, znojenje, glavobolja, anoreksija i gubitak okusa, konjunktivitis, rinitis i respiratorni simptomi. Najčešće su probavne smetnje, a ostale nuspojave su se događale uglavnom u pojedinačnim slučajevima.

KONTRAINDIKACIJE: Vražja kandža je, zbog prisutnosti gorkih tvari, kontraindicirana kod ulkusa i žučnih kamenaca.Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Dokumentirano je da je biljka inhibitor citokroma CYPP450. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji i zbog tvrdnje da ima oksitocinsko djelovanje preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.

 

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se